5 Nisan 2019 Cuma

Ahşap oymacılığı Ustası Mehmet Çakar

              Ahşap oymacılığı, şekil vermesi kolay bir ağacın üzerine, metal uçlu alet yardımı ile desen oyularak yapılan usta işi bir sanattır. Ahşap oymacılığı ile uğraşan kişiye geçmişte neccar, günümüzde marangoz denmektedir. Şekil verilmesi kolay bir malzeme olduğundan ahşapa şekil verme sanatı çok eski çağlara dayanmaktadır. Ahşaptan şekillendirilmiş heykellere Mısır’da piramitlerde de rastlanmıştır. Türk tarihinde Türkmenistan’da rastlanan bu sanat, İslami motiflerle birleşerek Endülüs’e, Asya, Avrupa, Afrika kıtalarına yayılmıştır. Şu anda Fas, Tunus, Cezayir gibi ülkelerde de ahşap motiflere sıklıkla rastlanılmaktadır.

                Merak üzerine oymacılığa başlayan ve 23 yıldır bu işe gönül veren MEHMET ÇAKAR günümüzde ki insanların yaşam tarzlarının anlamsızlaştığının altını çizerek, ahşap oyma kapının üstündeki "çarkı felek " deseninin bize anlatmak istediği gerçeği şöyle açıklıyor.
           "Her gün evinin kapısından çıkarken geri döneceği bu kapıya yüzü ak dönebilmenin bilinciyle evinden ayrılan kişinin, kötülük yapamayacağını yanlış işlerde bulunmayacağının altını çizen bunu fark eden kişinin evine geri döndüğünde kendisiyle yüzleşmesi bir insanın en büyük erdemi ve meziyetidir ."diyor usta.
           1974 yılında Tokat'ta doğan ve sanat okulundan mezun olan Kültür Bakanlığı Zanaatçısı Mehmet bey bu işi torna tesviyeci olan babasınında katkısıyla  merak üzerine araştırmalar yaparak kendisini geliştirdiğini vurgulamadan geçemiyor.Tüm olumsuzluklara rağmen ayakta kalmaya çalışan gönül ehli ahşap oyma ustasını taşhanda ziyaret edebilirsiniz. Yolunuz açık olsun ustam ...
Çırak yetşmiyor
Devlet zanatkarı usta
Mesleği ayakta tutmaya çalışan bir usta.

1 yorum:

  1. Mehmet Cakar'a nasil ulasabiliriz. Siparis vermek istrtiz.
    ayhan.mailpost@gmail.com

    YanıtlaSil