26 Nisan 2019 Cuma

İHTİYAÇLAR HİYARARŞİSİ


            İnsanoğlu doğar büyür gelişir ve ölür. Bu döngü böyle sürer gider. Herkes yaşadığı çağda kendini gerçekleştirme yolunda yürür. Kimisi başarır kimisi başaramaz.
Hepimiz bu hayatta başarılı, takdir gören, yaptığı beğenilen, önemli, değerli insanlar olmak isteriz. Bunlar insanın doğasında var.
            Maslowun ihtiyaçlar hiyararşisinde ilk basamakta yeme, içme, üreme yani fizyolojik ihtiyaçlar vardır. İnsan doğar doğmaz karnını doyurmak için annesinin memesine yapışır.
Karnı doyan bebek Annesinin kollarında sıcacık kucağında tenle kurduğu bağla gelişimini güven ortamında sıcacık bir yuvada tamamlamaya çalışır.
            İhtiyaçlar hiyararşisinde İkinci basamak olan güven  böylece bu ortamda sağlıklı olarak yeşerir.
üçüncü basamak ta karnı doyan güven ortamında yetişen insan ait olduğu yeri arar ve aidiyet duygusuyla bulunduğu yerde kök salar, dik durur gövdesinin üstüne ve dal budak verir.
işte bundan sonra başlar beğeniler, başarılar, sevilme, sayılma, insan yerine konulma çok çok önemlidir.
 Ne iş yaptığımız önemli değil, hatta çalışmıyor da olabiliriz. O zaman da bize başarılı bir ev hanımı, başarılı bir anne, baba, evlat, komşu, ...sıfatımız neyse o olmak düşüyor.
 Başarı deyince genellikle aklımıza çok büyük işler yapan, çok ünlü, çok para kazanan insanlar geliyor, oysa başarı her meslekte her alanda çok önemlidir.
kişiyi kendi çapında yaptıklarıyla değerlendirmek ve geldiği noktayı kendi içinde özümseyerek içselleştireni görmek gerekiyor.
Ne iş yaparsanız yapın işinizi aşkla yapın ve severek yapın. işini severek yapan insanların yaydığı enerji herkesi mutluluğa sevk eder.
Eğer bir usta bir zanaatkar bir meslek sahibi işini çok severek yaptığını söyler ve dünyaya tekrar gelsem yine bu işi yapardım diyen birisine rastlarsanız sakın onu dinlemeden geçmeyin çünkü size vereceği çok büyük sırları vardır. Mutluluktan yana hissenize düşen payı almayı unutmayın. Kulaklarınızı dört açın. Çünkü etrafımız mutsuz insanlarla dolu ve işini sevmeden yapan robot insanlardan uzak durun.
 Mutsuz iş adamlarını, mutsuz doktorları, mutsuz mühendisleri, mutsuz ünlüleri mutsuz...insanları gördükçe mutsuzluğu normalleştirmeyin.
İhtiyaçlar hiyararşisinde en son basamak kişinin kendisini keşfetmesi ve var olan potansiyeli ortaya çıkarması yani kendini gerçekleştirme...işte bu neyse onun arayışı içinde olma ve bulma
arayanlar buldu, bulanlar mutlu oldu.
Mesleğiyle, kendisiyle ve bunun doğal sonucu olarak hayatla barışık olmak ne güzel…
"Yurtta sulh cihanda sulh" sözünü insan yaşamına indirgersek mutlu kişi, mutlu toplumlar, mutlu dünya...
Güzelliklerde buluşmak dileğiyle...
Dünya Köylüsü
Ayla Bağ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder