6 Nisan 2019 Cumartesi

Dokuma ustası Bacılar

          Anadolu kadınının binlerce yıl kimliği haline gelen dokumacılığın son yıllarda unutulmaya yüz tuttmuş hatta tamamen yaşam alanlarından çıkartılmış olan dokumacılığın izlerine kalan son ustalarla ulaşmak ve yeniden canlandırmak için gösterdiği gayretle Tokat olgunlaşma Enstitüsünün bünyesinde can bulan bu zanaatın yeni çıraklarla tanışmasına vesile olması ve dukumacılığın öz kimliğimizin yeniden hayat bulmasında gençlerle tanışmasında ki gayret takdire şayandır.
           Şerife Polat 1958 'de Dive Köyü'nde dünyaya geldim doğma büyüme bu köylüyüm. Çocuk yaştan beri 45 yıldır bu dokumacılığı yapıyorum. Köyümüzde yazın tarlalarda çalışırız kışın evde dokuma yapıyoruz. Beş kardeşiz. Evliyim 4 tane çocuğum var. Çocuklarım okudular, dokuma işini biliyorlar ama usta değiller. Bizlerde atadan gördüğümüzü yapıyoruz yani karadüzen dokumacılık yapıyoruz. Pamuk ipinden ve menseri ipinden renkli dokuma yapıyoruz.
Direkli alaca, mendil, peşkir, zengin alacası, çarşaf, şalvarlık, Kızılköylü alacası gibi dokumaların isimleri var. Yeni güncellenmiş dekoratif haliyle hamam takımı, kimona, salon takımları, peşkirler dokuyoruz.
            Şerife Aydın Dive köyünde 1960 yılında doğdum. Evliyim 4 çocuğum var. Köyümüzde çifçilikle hayvancılıkla ve dokumacılıkla uğraşıyoruz. Son iki yıl önceye kadar köyümüzdeki dokuma işi tamaman bitmişti. Tokat olgunlaşma müdüresi Filiz Vanlıoğlu hanımefendi bizleri bu atölyede çalışmaya aldı ve dokumacılık burada yeniden canlandı. Tamamen ilkel ve kara düzen dediğimiz atalarımızdan gördüğümüz öğrendiğimiz yöntemle dokumacılık yapıyoruz.
Dolap denen tezgahta ipleri çözüyoruz ve küçüğe tezgahlara alıyoruz buradan tarağa çekip üstüne alıyoruz ve dokumaya geçiyoruz. Tezgahlarda dokuduğumuz kumaşı elçekle tezgaha sarıyoruz. Çıkrıklarımız var burada ipi masuraya sarıyoruz. İpler hazır bobin olarak kastamonudan geliyor. Tezgahlar ve dokumacılık bizim köyümüzde anadan atadan olarak gelmiş ve yüz yıllardır dokunan bir zanaat. Bizler bu işin en son ustalarıyız. Bizden sonra yetişen çırak yok. Burada unutulmaya yüz tutmuş bu dokumacılığı ilgi duyan gençlerimize öğretmeye çalışıyoruz.
Çırak yetşmiyor
Tokat olgunlaşma enstütüsünde usta öğretici
Bu mesleğin ölmemesi için çalışıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder