10 Nisan 2019 Çarşamba

Aynalı çarık ustası

         Çarık; Anadolu köylüsününen yaygın olarak kullandığı bir ayakkabı çeşididir. İşlenmiş sığır derisinden yapılan kenarlarından açılan deliklerden şeritler geçirilip ayak üzerine bağlanarak giyilen ilkel papuç.Tokat yöresinin geleneksel kıyafetlerindendir. Eskilerde aynaya bakmak ayıp olduğundan kızların, gelinlerin çarıklara konulan aynalardan kendilerine bakabilmeleri için yerleştirilmiştir. Ayna çarığın üstünde küçük bir pecere şeklinde konumlandırılmıştır.
         1960 Tokat doğumluyum. İlkokulu burada okudum. Evliyim, İki çocuğum var. 50 yıla yakın süredir ahilik geleneğinden gelen dede ve baba mesleği "çarıkçılığı" yaşatmak için çaba gösteriyorum. Mesleğime aşığım. 
         Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Sanatkarı 59 yaşındaki Ayhan Kılıç, emekli olmadan önce tarihi Taşhan'da çarıkçılık mesleği üzerine iş yeri açtığını söyledi. Unutulmaya yüz tutmuş bu mesleği yaşatmaya çalıştığını ifade eden çarıkçı ustası Ayhan Kılıç, “2010 yılında emekli olduktan sonra dükkanımda çalışmaya devam ettim. Babam bu mesleği sürdürürken onun yanına boş zamanlarımda uğrayarak bu mesleğe başladım. Bu mesleğin kaybolmaması ve gelecek nesillere aktarmak için çalışıyorum. Fuarlara giderek mesleği tanıtıyorum. Gitmediğim il kalmadı. Tokat'ta üç çeşit çarık yapıldığını belirten Ayhan Kılıç, Tokalı, aynalı ve sırımlı çarık yapıyoruz. Çarıkları deriden yapıyoruz, çarığın yapımı 1 hafta sürüyor. Sırımlı çarıklar, erkeklerin giymesi için; tokalı ve aynalı çarıkları ise kadınların giymesi içindir. Çarıklar, halk oyunları ekiplerince aksesuar olarak da kullanılmaktadır. Çarık tek parçadan yapılır. Yemeni yapımı farklıdır. Deri tabana göre kesilir ve altına kösele koyulur tabanı vardır. Tabanlı olan yemenidir. Bu sanatı öğrenecek çırak bulamıyoruz. Bu mesleği boş zamanlarında çocuklarıma öğretmeye çalışıyorum." dedi.
          Bu değerli çarıkların kültür yansıması olduğunu, Geleneksel el sanatlarının bir toplumun maddi ve manevi kültürünün bir bütünü olduğunu, ustadan çırağa, babadan oğula bu kültürü aktarma çabasının, sanatın gelenekselleşmesine katkı sağladığının farkındalığıyla Yok olmaya yüz tutmuş sanatlara katkı sağlayan meslek erbaplarının emeklerine saygı duyulmasının altını çizen Ayhan Kılıç yetkililerden destek istedi.
Çırak yetişmiyor
Babadan oğula geçen 2. Kuşak usta
Mesleğin ölmemesi ve hak edilen değerin verilmesi sahip çıkılmasını istiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder