13 Eylül 2019 Cuma

Takunya ustası

             Bir zamanlar hamamlarda giyilen ve çıkardığı tok ses nedeniyle "takunya" olarak adlandırılan nalinler yok olmaya ve tarih sayfalarında yerini almaya hazırlanırken zamana direnen inadına inadına yaşama tutunan mesleğine aşık Adnan Şamoğlu bu mesleği yaşatmaya çalışan son usta.
             Nalinci Kadir'in torunuyum. Babam Adnan Şamlıoğlu. Üçüncü göbekten nalinciyim. Ben Semih Şanlıoğlu  1979 Tokat doğumluyum.Evliyim, bir kızım var.  Biz üç kardeşiz. Babam 64 yaşında. Çocukluğundan beri bu işi yapıyor. Yemenilicik, nalincilik, eski bir meslek. Bursa ve Antep nalinleri söyüt ağacından süs eşyası olarak yapılıyor. Bizim nalinlerimiz Türkiye'de bir numaradır. Gürgen ağacından nalin dayanıklı olur ve kullanıma musaittir. Sağlıklı bir terliktir. Camilerde, hamamlarda, sahilde, bağlı bahçeli evlerde terlik olarak kullanılıyor. Son baharda gürgen ağacı kesilir ve kalıplarla çizimler yapılarak kesimler yapılır. Üzerine lastikleri çivileriz. Günlük bir usta 50 çift çıkarabilir. Nalinlerin lastiklerini Antep'ten alıyoruz. Komyon lastiğini 2cm eninde keserek tahtaların üzerine kemer olarak ekliyoruz.
          Türkiyedeki tek gürgen nalin ustası babamdır. Dedemler eskiden kamyon kamyon ülkenin dört bir tarafına nalin yapıp gönderirlermiş. Çünkü o zamanlar çarık ve nalin ayakkabı gibi kullanılıyormuş. Ayaktaki mantar hastalığına iyi gelen bir terlik. Sulusokaktaki dükkanda yıllık 200-300 nalin satıyoruz. Günümüzde gelinlerin hamam bohçasında muhakkak nalin bulunuyor. Taşlarla  Süslersek  nalinlere değer katmış oluruz. Sivri uçlu ve kesik burun diye iki çeşit nalin vardır. Sağ sol ayak ayrımı yoktur nalinlerde. Camilerde şadırvanlarda abdest almada kolaylıktır. Pazar alanı açıldığında nalincilik biraz daha gelişir. Bir çok insanada ekmek kapısı olur. Otellerden, hamamlardan destek bulabilirsek turistlik amaçlı satış yapılabilinir. Değerli taşlarla süsleyip tahta parçası nalini çok daha kıymetli hale getirebiliriz. " diyor üçüncü göbek nalin ustası Semih Şamoğlu ustam. Yolunuz açık olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder