19 Eylül 2019 Perşembe

Tokat Tarım Fuarı

8. TOKAT TARIM, HAYVANCILIK, GIDA VE YÖRESEL ÜRÜNLER FUARINDAN İZLENİMLER
"Kadınlarımız gem vurulmuş ata benziyor. Şaha kalktıklarında neler olacak neler"diyen  Kırkkızlardan Aysel Diril hanımefendinin sözüyle başlamak istiyorum söze. Evet şaha kalkmış                   Tokat'ın kadınları  birleşip koparatif çatısı altında ürettiklerini pazarlamaya sunmuşlar. Çok ta güzel olmuş Doğal organik ürünlerin isim hakkınıda almışlar ve markalaşmışlar. Tabi bireysel olanlarda var kendi çabalarıyla ürettiklerini pazara sunan becerikli ev hanımları. Yeni tatlar deneyen yaratıcı maharetli kadınların yaptıklarını görmek beni çok çok mutlu etti. Hayran kaldım.
Kurdukları kooparatiflerde ; Aracısız, fiyat farksız, üreticiden tüketiciye bir koridor kurmuşlar. Ortak aklı önceleyen, eleştiriye ,öneriye, gelişime, paylaşma, kazanmaya ve kazandırmaya açık, amatör ruhunu koruyan, profesyonel refleksini bilinç düzeyine çıkarmış vizyoner bir üreticiler topluluğu oluşturmuşlar.
Fuar açılışında konuşan sayın Vali Dr. Ozan Balcı,  şu konulara dikkat çekti. "Tokat’ta tarım alanında çok nitelikli ve bilgi birikimi olan insanların var olduğunu söyledi. Tokat’ta tarımı destekleyenler arasında müthiş bir birliktelik olduğuna dikkat çeken Vali Dr. Ozan Balcı, “Tokat’ı farklı kılan en önemli özelliklerden biri de bu. Biz bu uyumu Tokat çiftçisini daha çok zenginleştirmek, üreticisine daha çok katkı sunmak için kullanacağız. Tarıma, üreticiye, çiftçiye dostuz. Tokat’ın şuan 775 bin dönüm tarım arazisi var. 7 kıymetli ovası var. Devletimizin imkanlarıyla sulama kanalları, göletler, barajlar yapıldığında yaklaşık 300 bin dönüm alanımız daha sulanmış olacak. Arazi toplulaştırmaya geçildiğinde üretim bir kat daha artacak. Yani Tokat’ın gündemi değişecek. Bu tüm dünyada böyledir. Tarımda üretimi bitirdikten sonra sanayiye geçilir. İnşallah tarımda müthiş bir sermaye birikecek ve bu sermaye sanayi sektörlerine aktarılacak. Akdeniz’de Adana, Mersin, Antalya ne ise Kuzey’de Tokat o olacak. Hedefimiz şu; uluslararası sebze meyve halimiz olacak. Tokat ihracata dayalı tarımsal sanayide merkez illerden biri olacak. Tokat tarımın başkenti olacak. Biz Tokat’a, Tokat’lı
çiftçilerimize güveniyoruz. Üretimin ve çiftçilerimizin yanındayız.” diye konuştu. Sayın valimizin söylediklerine yürekten katılıyorum.
        Fuarda yöresel ürünler standlarında üretici kadınlarla yaptığım görüşmelerden bir kaç örnek sunmak istiyorum sizlere
Mesela: "Yaprak Baklavasını "ivedilikle tatmanızı tavsiye ediyorum ve bu lezzetin bu güne kadar tatmadığınız farklı bir lezzet olduğunun altını çizer şahane bir lezzetten kendinizi mahrum bırakmayın derim. Çok çok güzeldi ben bayıldım. Ellerine sağlık Havva Çiftçier hanımefendi.
             Sınırlı Sorumlu Yeşilırmak Havzası Hanımeli İnsiyatifi Çevre Kültür İşletmesi Kooparatifi' nin kurucu Başkanı Amine Sümbül hanımefendi tarafından kooparatif hakkında bilgi aldım.
          2011 yılında kurullan ve öncesinde Toksad olarak 2004 yılında Tokat'ta ilk kurulan dernek. Türkiye'de ise  5. Büyük dernek olduğunu söyledi. Biz "Balık vermeyi değil balık tutmayı öğretmeyi misyon edinen bir derneğiz. Çalışmalarımızda  bir çok kadına zanaat öğreten ve istihdam eden üretime katkı sağlayan bir dernek olduk. 200' ün üzerinde fuara katıldık. 2011 yılında kooparatifleştik.  Sorun çözüyoruz, üretiyoruz. Uluslar arası pazarda kendimize yer bulmaya çalışıyoruz. Bir çok projemiz var hayata geçirirsek dünyayla yarışacağız ve hanımlarımız işletmeci olarak iş hayatına katılacaklar. Biz bir çok kuruma aracılık yapıyoruz. Yatırımcıları bulur ve iyi yönlendirirsek gıda alanında iddalıyız. " Aşkana "markasının tescilini aldık. Satış mağazası kurmak istiyoruz. Köylerimizle bağlantı kurup köy kadınlarını istihdam etmek ve üretimde değer kazanan aile bütçesine katkı sağlayan hanımları ekonomiye kazandırmak istiyoruz. Köylerimiz bizi bekliyor. Bizim amacımız farkındalık oluşturmak ve insanın doğal yaşamını etkileyen sağlıklı gıdayı insanlara sunmak. Sağlıklı beslenmenin temelini eğitimlerle sağlamak.  Çocuklarımızı toprakla, doğayla buluşturmak teknolojiden mümkün olduğunca uzak tutmak için proje kapsamında annelere ulaşmak istiyoruz. Kadınlar için satış alanları,  lokaller, istiyoruz. Yetkililerden bu konuda yardım istiyoruz. Ev kadınlarının eli kolu olduk. Sosyal güvencelerini sağladık. Fuardan genel manada memnunuz. Tanıtım için çok güzel oldu. Herkes birbirinden haberdar oldu inşallah daha güzel şeyler olacak ve Tokat'ın kadınları olarak ürettiklerimizle yaptıklarımızla bütün dünya insanlığına fayda sunacağız."dedi. Başkan Amine Sümbül hanımefendi. Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. Çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.
               Yöresel kadınlarımız insanlığın evrensel sorunlarını kendilerine dert edinmişler ve bu alanda çareler üretmeye çaba harcamışlar. Kurdukları SS Yeşilırmak Havzası Hanımeli İns. Çev. Kültür. İşl. Koop. Tarafından  "Aşkana" markasını oluşturmuşlar ve sağlıklı, organik ürünler üreterek çocukları doğru beslenmeye davet etmişler ve sabahları okula gidenlere işe giden babalara, annelere tarhana çorbası yapmışlar. Bu çorbayı içen hastanenin yolunu bilmez diyorlar. 30 çeşit gıda üretimiyle bizde varız diyorlar. Ellerinize sağlık Neriman Ateş hanımefendi.
    Ürettiği doğal sirkelerle bağırsak florasını koruyan ve bir çok doğal sirkenin üretimini yapan, 17 çeşitten yaptığı tarhanayla herkese şifa dağıtan " Köyüm Köy Pazarının "sahibi Meryem Özdemir hanımefendi yaptığı ürünleri dükkanında pazarlayarak insanlığa sağlık sunmanın mutluluğunu yaşarken bizlere de onu taktir etmek düşüyor. Ellerine sağlık Meryem Özdemir.
        Tokat' ın olmazsa olmazı lezzetlimi lezzetli yaprak sarmasını evinde yaparak, çalışan annelerin hizmetine sunan ve her türlü  hamur işini yapan ve bu ürünleri pazarlayarak kendisine gelir kapısı açan, aile bütçesine katkı sunan Rukiye Akbaş (42)hanımefendiyi  canı yürekten tebrik ediyorum. Dolmaları ve baklavası harikaydı.
Yine işgemin açtığı kurslardan faydalanarak ürettiği ekşi tarhana yapımında  markalaşmak isteyen Sevda Gürler hanımefendiyi takdir ederim. Başarıları daim olsun.
      1974 doğumlu kadın girişimci Nalan Öz  Tokat' ta tarım il müd onaylı ilk gezen tavuk yumurta " Gündoğumu çiftliği " işletmesini kuran, yumurtayı üreten ve eşiyle birlikte 1500 tavuğun bakımını üstlenen hanımefendiyi takdir etmemek mümkün değil.
        Unutulmaya yüz tutmuş zanaatımızı yaşatmaya çalışan yorgancı Tamer usta "işini yapmadığın ve  tozunu yutmadığın hiç bir işi yapmaya kalkışma" diyor ustanın altın değerindeki bu sözünü kayda geçiriyorum. Teşekkürler ustam.
      Sanatla uğraşan değerli ustalarımızın ürettikleri yöresel ve unutulmaya yüz tutmuş geleneksel zanaatlarımızı yaşatmaya çalışan tüm ustalarımızı gayretlerinden dolayı takdir eder  hepsinin tek tek ellerine sağlık diyorum.
        İl dışından gelen misafirlerin memleketlerine geri döndüklerinde  fuardan memnun kaldıklarını dile getirmelerini umuyor, bizdeki yöresel tatlarla tanış oldukları için çok ama çok fark yarattığımızı düşünüyorum. Çünkü hiç bir memlekette olmayan mahlep marmeletıyla, kuşburnu marmelatıyla, yaprak sarmasıyla, tanışmaları ayrıcalıklı olduklarını hissettirecek gelenlere.
Fuarda stant kiralayanlar fiyatların çok yüksek olduğunu ve satışın pek olmadığını dile getirdiler. Bunun Sebebininde herkesin tarımla uğraştığını bir yanlarının köylü olduğunu ve bir şekilde organik ürünlere ulaştıklarını dile getirdiler. Buna rağmen  gidişattan memnun çoğunluk. Emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum. Güzelliklerde buluşmak dileğiyle...
Dünya köylüsü
Ayla Bağ




 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder