22 Eylül 2019 Pazar

İki kapılı bir han

             Dünyaya geldiğimiz anda iki gözümüzü yerle gök arasında açar toprak kapının birisinden girer  yine toprak kapının kapanmasıyla döner gideriz. Bu iki kapılı handa yolcu da biziz hancı da. Konakladığımız handa dünya nimetlerine meylimiz artarsa kayıpta, Ahirete meylimiz artarsa kurtuluştayız.
             Yaratılan her şey kendi Yörüngesinde Akıp gitmesi için proğramlanmış, dünya ve diğer gezegenler varacağı yere doğru yol alırken, insanoğlu yaratılışını unutup yörüngesinden şaşarsa vay haline. Her karanlığın bir sabahı, her kuyunun bir çıkışı, her yolun bir sonu olduğu, her inişin bir çıkışı olduğu gibi, Umutsuzluğa kapılmadan, annenin evladına olan aşkıyla ve sevgisiyle bakıp büyüttüğü ak sütüyle beslediği, yavrusunu gözünden esirgediği gibi yaradan yarattığı kulunu insanı kamil olma yolunda çeşit çeşit hadiselerle belalandırarak pişirir ve içinde var olan cevheri açığa çıkartmak için türlü türlü yontmalardan sonra fecrin ışığını gönderir ve içindeki var olan köklerle doğru bağ kurup yeniden yeşermesini ve meyve vermesini sağlar. Ölüden diriyi, diriden ölüyü çıkaran odur.Dünya köyünde  Allah'ın bahçesinde bir tohum, bir  fidan ve bir meyve veren ağaç olarak insanı kamil olarak yetişirsin.
               İşte bu dünya ahvalinin ve şeraitinin içinde bu bilince ermek için uyanık olmak gerekir. Abdallar dükkanın açmış, her yönden gelerek Akıl sandığında toplanan nurun saf saf dizilerek, köklerle doğru bağlantılar kurularak, yağmur misali sulanan tohumların beslendiği rahmetten doğru gerçek bilginin açtığı yolda düzlüğe çıkacağının kanıtına yemin olsun ki,  üzerine çöken karanlıktan aydınlığa çıktığını göreceksin. Seni bir amaca göre yetiştiren Allah seni mutlaka gözetlemekte ve terbiye etmektedir. Dünyaya dönük işlere meylettiğinde son pişmanlık fayda vermez . Henüz vakit varken yüzünü yaradana dön ve ayatlerin ışığında yolunu aydınlatan kuranı kerimin söylediklerine kulak ver ve Allah'ın ipine sarıl. Nefsini güzelin en güzel boyasıyla boya. Ancak o zaman öze ulaşır bağlantıya geçer huzura erersin. İçini ve dışını maddi manevi olarak temizler kalbini mutmain edersin. İnsanoğlunun görevi Allaha abd olmaktır. Dalgalandımda duruldum, koştum ardından yoruldum, binlerce güzel gördümde en son sana vuruldum diye bilmek için açık seçik önümüze serilenlerden dersimizi almak akletmek ve baki olanla bağı kuvvetlendirip razılık göstermektir aslolan.
          Ölüm bir halden bir hale geçiş kapısıdır. Doğmak bir başka dünyaya gözlerini açmaktır. Ölmeden doğamazsın. Mevlananın dediği gibi ölmeden önce ölünüz sözü can bedende iken Allah'ın bize üflediği ruhla tanışmak ve onun önderliğinde teslim olup yaradana doğru akıp gitmek, ona varmaktır yaşamak. İki kapılı bir handa gidiyorum gündüz gece bilmiyorum ne haldeyim gidiyorum gündüz gece...
Dünya köylüsü
Ayla Bağ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder