13 Eylül 2019 Cuma

Kundura ustası ümit İyidoğan

             Ümit İyidoğan 1985 Tokat merkez doğumluyum. Turizm meslek yüksek okulu mezunuyum.Evliyim bir çocuğum var.  Babadan oğula geçen bir meslek. Babamdan öğrendiğim bu mesleğe çekirdekten yetiştim. Babam 1956 doğumlu. 55 yıldır bu işin içinde. Emekli oldu. Sağlık sebeplerinden dolayı eskisi gibi çalışamıyor ama her gün dükkana uğruyor. 45 yıldır bu dükkanda müşteriye hizmet veriyoruz. Şimdi bu mesleğe ben el aldım. Eskiden ayakkabı imalatı ve üretimi yapıyorduk. Fabrikalar çok daha ucuza üretince ayakkabıyı bizim meslek öldü şimdi sadece tamir yapıyoruz. Genellikle orta yaş ve gençler geliyor. Tüketim toplumu olduğumuz için bir ayakkabıyı kurtarmaya yönelik çabamız çok yok. Kullan at yenisini al.
              Tokat'ta ayakkabı tamircisi olarak 10-12 usta kaldık. Dükkanda çanta, kemer, ayakkabı, tamiratı yapıyoruz. Yeni bir projeyle ayakkabı tamirciliğini güncellemek ve yenilik sunmak adına kişilerin çok sevdiği ayakkabıyı tamir bakım yenileme olarak yeniden kullanıma sokmak için başlatılmış bir projeyle geri dönüşüm ve değerlendirmek çok çok güzel olacak. Renk değiştirme, parlatma, numara büyütme, bakım bunların içinde verilecek hizmetler.
             Çırak yetiştiremiyoruz. Gençler ilgi duymuyor. Tokat'ta bu işi ilk yapan babam ustam Orhan İyidoğan Türkiye'ye ilk ayakkabı makinelerini yurtdışından fireze ve fora makinalarını getiren usta. Yurt dışında Almanya'da 4-5 yıl kalıyor ve oradada ayakkabı üretimi üzerine çalışıyor. Ve geri döndüğünde gelirken bu makinalarıda alıp geliyor. Kökenimiz Malatya'dan gelme dedem orduda asker subaymış. Babam burada doğmuş ben burada doğdum. Bizler son ustalarız.
Gençlerimiz çok kolay para kazanmayı ve harcamayı öğrendikleri için şimdiki gençliğin çalışma kültürü yok, hazırcılar. Sabırları yok.
            Meslek lisesi mezunlarının iş kaygısı olmaması gerekiyor. Okuldan çıkan öğrenci devlet tarafından desteklenmeli. Büyük devlerle sanayiyle yarışamıyoruz.Ama el işçiliği ile ürettiğimiz emeği hak ettiğimiz karşılığı almalıyız alamıyoruz. Gerekli değeri bulamıyoruz. Bu dükkan babamın olmasa geçinmek imkansız. Alın terimizle eve ekmek parası götürüyoruz. "diyor. Ümit usta.
Yolunuz açık olsun ustam.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder