12 Mart 2023 Pazar

Kağan

 

BABILIN SEVGİSİ

           Bazı hikayeleri dinlersiniz inanamazsınız. Üstüne birde gerçek mi? gerçekten mi yaşanmış? yoksa uydurma mı, yok canım bu senaryo dersiniz. Bazende şaşkınlıktan hadi ordan canım yok öyle şey olmaz, olamaz deyip duyduklarınıza inanamazsınız. Yıllar yıllar önceydi. Televizyonda bir sinema kuşağında japon bir köpeğin hikayesini anlatan bir film izlemiştim. Adı üstünde film işte senaryo ne kadar gerçeklik payı olabilr ki hadi %10 olsun gerisi hikayedir dedim ve film bittiğinde kişiler ve senaryo gerçek bir öyküden alınmadır yazıyordu. Şok olmuştum. Günlerce olabilirlik ihtimalini düşündüm durdum. Demek ki olabiliyormuş dedim en sonunda. Ve bugün o film kahramanı Akito cinsi köpek HAÇİTO japonyanın simgesi durumuna gelmiş. O kasabayı ziyarete giden turistleri heykeliyle metro istasyonunda karşılayan ve sahibine duyduğu sevgiyi her gün istasyonda onu bekleyerek gösteren sevgi dolu sadık bir dost.
             Size bizim köpeğimiz Babıl’dan bahsedeceğim. Babıl oğlumun köpeği 2,5 yaşında kırma bir köpek. Cinsi nedir bilmiyorum ama sırtının ortasında kocaman balon şeklinde bir siyah noktası var. Oğlum bu noktayı balona benzetmiş ve ismini BABIL  koymuş. Oğlum Üniversite son sınıf öğrencisi. Oğlum onun sevgisiyle ve sorumluluğunu yüklenmekle farklı bir yaşam mücadelesi verirken hayatı ve insanları sevmeyi kendi sorumluluklarının bilincine ermeyi Babıl’dan öğrendi. Babıl sevgi dolu bir köpek olarak büyüdü. Oğlum bana ait, benim olan, beni seven, benim yolumu gözleyen, gözlerimin içine bakan sevgi dolu bir hayvanla yalnızlığını paylaşarak 1,5 yıl bakıp büyüttüğü köpeğinden çalışmak hayatına atıldığı için ayrılmak zorunda kaldı. Çok sevdiği köpeğini bize emanet etti. Eşim taksi kiraladı ve  köpeği almak için bin km yol gitti. Oğlumun emanetini aldı ve geldi. Bizde elimizden geldiğince emanete bakmaya başladık. Fakat o kadar çok sevdik ki görmeden duramıyoruz. Daha iyi şartlarda yaşasın diye annemin yanına köye götürdük. Ortamı güzel el bebek gül bebek yediği önünde yemediği arkasında. Her haftasonu gidiyoruz ziyaretine. İşlerimizin yoğun olduğu şu günlerde köye üç haftadır gidemiyoruz.Gözümde tütüyor çok özledim rüyalarıma girdi.Bu hafta sonu onu ziyarete gidecektik. Köyde yanlız değil annemler teyzemler dayımlar herkes orada. Köpek üç gündür kayıpmış. Bizede söylemiyorlar üzülmeyelim diye.Eşimi işe yolcu ederken kapının önünde Babılı gördüm sanki ama imkansız o ne yapsın burda köyde diye düşünürken Babıl diye seslendim aşkım sen ne yapıyorsun burda nasıl geldin kim getirdi demeye kalmadı eşimin üstüne atladı çok mutlu bir şekilde şımararak bize kavuşmanın vermiş olduğu güvenle derin bir nefes aldı ve yere uzandı . Biz şaşkınlıktan ne olduğunu anlayamadık. Hemen balkona yerini hazırladım ve oraya aldım. Suyunu içti yemek yemedi. Biraz birbirimizi sevdik sarıldık, sahibine kavuşmanın verdiği huzurla uzandı ve uykuya daldı. Hemen kızımı aradım ve durumu anlattım. Anne olamaz öyle bir şey nasıl 30 -40 km lik yolu yürüyerek gelir dedi ve telefonda ağlamaya başladı. Ben bunu araştıracağım dedi. Biraz sonra tekrar döndü ve anne bu bir mucize dedi. Böyle bir şey çok nadir görünen bir şeymiş ve şanslı köpekler bunu başarırlarmış. Babıl çok şanslı ve mucize yaratan bir köpek dedi. İkimizde telefonun ucunda ağlıyorduk. Bunun tek bir sebebi vardı sevgi sevildiği yeri bilen köpek üç haftadır görmediği sahiplerini görebilmek için onca yolu üçgün yürüyerek gelmiş ve apartmanın kapısının önünde bizim dışarı çıkmamızı beklemiş ve eşim işe giderken arkasından ben geldim diye üzerine atlaması bizi şoke etti.
             Bugün çok mutluyuz dünyadaki en güçlü bağın görünmez bağlarla birbirimize bağlı olduğumuz sevginin en masum ve çıkarsız halini gönül bağıyla size bağlanan bir sadık dostun ansızın beklemediğiniz bir anda karşınıza çıkması size yaradanın yüceliğini ve şu güzel günlerin rahmet ve bereketinden bize düşen pay olarak düşünüyorum. Bir daha ayrılmamak dileğiyle...
Teşekkürler Babıl bize unuttuğumuz değerleri yeniden hatırlattığın için...
Gideceğin bir çok yer varken bizi tercih ettiğin için...
Gönülden gönüle bir yol vardır sözünü bize hatırlattığın için.
Bülbülü altın kafese koymuşlarda illede vatanım demiş sende köy gibi bir ortamı bırakıp apartman dairesinde balkonda yaşamayı tecih etmenin altında sevilme isteği ve beraber olalımda nasıl olursa olsun dediğin için.
İnsan oğlunun hayvanlarla birlikte bir bütün olduğumuzu, hepimiz bir birimiz için bir nimet olduğunu görmemizi sağladığın için
Gelişinle buraları bayrama çevirdiğin için çok çok teşekkürler Babıl.
Hoşgeldin gönül hanemize hoşgeldin Babıl.

Köpeklere Ait İlginç Özellikler

  1. Köpekler, küçük bir çocuğun zekasına sahiplerdir.
  2. Eğitilmeye yatkın canlılar olan köpekler, insanlar gibi öğrenebilme yetisine sahiptirler.  
  3. Cinslere göre değişmek üzere bir köpek 150- 200 civarında kelime öğrenebilir.
  4. Sahiplerinin el hareketlerini hafızalarına kazırlar.
  5. Köpeklerin de zaman algısı vardır.
  6. Renkleri flu algılarlar ama karanlıkta insanlardan daha iyi görürler.
  7. Köpeklerin gözlerini korumak için üçüncü bir göz kapakları daha vardır.
  8. Köpeklerin koku alma yetileri insanlarınkinden bin kat daha iyidir. İnsanların koku alma hücreleri ancak 5 milyon iken köpeklerinki 2 milyon 200 bin kadardır.
  9. Köpeklerin burun izleri insanların parmak izleri gibi biricik ve kendilerine hastır.
  10. Köpeklerin burunlarının ıslak olması kokuları daha iyi alabilmelerini sağlar.
  11. İnsanların 32 dişi varken köpeklerin diş sayısı 42’dir.
  12. Köpeklerin dillerinde tat almayı sağlayan yaklaşık 17000 reseptör bulunur. Bu sayı insanlarda ancak 9000’dir.
  13. İnsanların bir kulağında 6 kas bulunurken köpeklerde bu sayı 18’dir.
  14. İnsanların duyduğu mesafenin dört katı kadar uzaklıktaki sesleri de duyabilirler.
  15. Vücut ısıları insanlardan daha yüksek derecededir.
  16. Köpeklerin tüm vücutları tüylerle kaplı olsa da üşürler.
  17. Tez bezlerine sahip olmadıkları için patilerinden terlerler.
  18. Köpeklerin ilk gelişen duyuları dokunmadır.  Bu nedenle köpekler fiziksel temasa olumlu tepki verirler.
  19. Köpekler de insanlar gibi sağ ya da sol patilerinden birini daha etkin olarak kullanarak solak ya da sağlak olabilirler.
  20. İnsanların duygu durumunu yüzlerinden anlayan tek canlılardır.
  21. Köpekler de insanlar gibi sevdiklerini özlerler.
  22. Köpeklerde kıskanma duygusu mevcuttur.
  23. insanların fiziksel rahatsızlıklarını anlayabilirler.
  24. Köpekler de insanlar gibi depresyona girebilirler.
  25. Doğduklarında kör, sağır ve dişsizdirler.
  26. İçgüdüsel olarak iyi birer yüzücüdürler.
  27. Doğada sürüler halinde yaşarlar.
  28. Bir köpeğin sağlıklı olduğu dilinin pembeliğinden anlaşılır. Ama Chow Chow gibi bazı köpek ırklarının dilleri siyahtır.
  29. Bazı köpek ırkları doğuştan belirli bir oranda sağırdırlar. Bu ırklardan biri Dalmaçyalı’dır.
  30. Bazı tazı türleri çitalardan daha hızlı koşabilirler.
  31. Kısırlaştırma operasyonu geçirmiş köpekler diğerlerinden daha uzun yaşarlar.
  32. Antik Mısır’da köpeklere çok saygı duyulur, köpeği ölen insanlar günlerce yas tutarlardı.
  33. Dünyada en çok evcil köpek Amerika Birleşik Devletleri’ndedir. İkincilik ise Fransa’nındır.
  34. Yapılan çalışmalara ve bulunan fosillere göre yaklaşık 33 bin yıldır yeryüzünde olan köpeklerin günümüzde dünya üzerindeki sayıları 400 milyon civarındadır.
  35. Sizinde bir köpeğiniz varmı ?
  36. Gözlemlediğiniz bir olayı bizimle paylaşırmısınız? 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder