13 Şubat 2020 Perşembe

Önsöz

           Unutulmaya yüz tutmuş somut olmayan kültürel mirasımızın bir çok yaşayan örneklerine canlı canlı tanıklık edeceğimiz ustalarımız; Anadolu'nun mayası olan bu topraklarda yerel tohumların içinde evrensel değerleri barındıran birer hazinedir.
          2016 yılında çıktığım bu yolculukta çok değerli ustalarla tanışma ve sohpet etme imkanı buldum. Tokat ili sınırları içinde gezdiğim saha çalışmalarında mekanında ziyaret ederek birebir tanıştığım 60 ustayla görüştüm. Bu çalışmamdaki amacım; geçmişi geleceğe bağlayan zanaatkarlarımızı daha yakından tanımak, unutulmaya yüz tutmuş sanatlara dikkat çekmek, okullarda gençlerle tanıştırmak, onların belleklerinde bir ön bilgi oluşturmak ve sanatların yeniden yeşermesini sağlamak gündem oluşturmaktı. Bu kitap tamamen amatör bir ruhla, ustalarımızın sözlü beyan ettiği deneyimlerine dayanarak aktardıkları tecrübelerden edinilen bilgiye dayanmaktadır. Ustası olmayan ustalara yani merak ve heves üzerine sanatını geliştiren ustalara İLK, alanında yaptığı çalışmalarla başka örneği olmayana TEK ve bugüne kadar usta çırak ilişkisi içinde gelen zanaatların çırak yetiştirmeyen ustalarada SON usta diyerek kitabın adını "YAŞAYAN EFSANELER İLK TEK VE SON USTALAR " olarak koydum.
         Kitapta her bir sanat dalından bir ustaya yer vererek 45 ayrı dalda ustanın hayat hikayesi yer almaktadır. Değerli ustalarımızı, bu yolda mesleğe dair deneyimledikleri anılarına ve tecrübelerine yer vererek daha yakından tanıma imkanı bulacağız.  Yaptıkları kaliteli, eşi benzeri olmayan işçilikle marifetli ellerin konuştuğu bilgeliğin mütevazi sözleriyle insana dair unuttuğumuz değerleri hatırlayacağız. "Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz " ata sözünün özüyle, çalışan insanın önce kendisine kattığı değeri daha sonra ailesine, toplumuna ve insanlığa verdiği huzurun inşasında başrol oynayan ustalarımızın alın teriyle ürettiklerinin zamana ve asra meydan okuyan sağlamlıkta tarihe şahitlik ettiğinin yansımalarını göreceksiniz. Unutulmaya yüz tutmuş bu zanaatların yeniden yeşermesi gündeme gelmesi için belkide sizde merak saldığınız heves duyduğunuz bir alanda içinizdeki cevheri keşfetmeyi öğreneceksiniz. Her yönüyle saklı bir cennet olan kadim şehrimizin kadim ustalarıyla tanışacak güzelliklerle buluşacağız.  Yaptığımız söyleşilerle ustalarımızı ve zanaatlarını dillendirerek farklı bir bakış açısı yakalama imkanıda bulacağız.
         Ustalar kitabı farklı ustalıklarıda içinde barındırarak alanında özgün bir kitap olarak okuyucuya sunuyorum. Güzelliklerde buluşmak dileğiyle...
Dünya Köylüsü
Ayla Bağ
         

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder