10 Şubat 2020 Pazartesi

KADINLAR GÜNÜ

                          8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ
          Dünyada 1910 yılından itibaren  her yıl 8 Mart tarihi "Dünya Emekçi
Kadınlar Günü " olarak kutlanmaya başladı.Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanan bu günün temeli acı bir olaya dayanmaktadır. 1857 yılında tekstil fabrikası yangınında ölen 129 kadın işcinin anısına düzenlenmiştir. Türkiye'de 1921 yılından itibaren kutlanmaya başlamıştır.
         Kadınların haklarını elde etme çabaları dünya var olduğu süre içinde her çağda böyle acı olaylar yaşanmış ve kadın kendisine yapılan bu haksızlıklara dur diyebilmek için var gücüyle şavaşmıştır. Dünya kadınlar günü İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, ve sosyal başarısının kutlanmasına ayrılmaktadır. Dünya Kadınlar Günü ilk kez 19 Mart 1911'de Danimarka, Almanya, Avusturya, İsviçre'de anıldı. Gösterilere yüz binlerce kadın katıldı, oy verme, seçme seçilme,meslek edinme ve meslek eğitimi görme hakkı istedi.
          Avrupalı kadın bu haklara dün kavuştu. Bizler kadim tarihimizin öncülüğünde atalarımızdan gelen  hanların hanı "Hanım" sıfatını binlerce yıl önce kazanmış kadim bir milletin evlatlarıyız. İlk Türk kadın hükümdarı Tomris Hanımın izinde, Hz Hatice annemizin önderliğinde kadın olmanın bilincini ve sorumluluklarının farkında olan Cumhuriyet kadınlarıyız.
         Yakın tarihimizde kadının kuvvesi bu coğrafyada namus, vatan, bayrak kavramlarıyla eşdeğerdir. Ulu kadınlarımızın derdi ölmek değil, yavrularına huzurlu bir dünya inşa etmektir. Anadoluda bir çok yerde tüm insanlara ışık oldular. Bunun bir çok örneği var ama bir kaç tanesini misal verecek olursak, Erzurumlu nene hatun, Kastamonu'lu Şerife bacı, Üsteğmen Kara Fatma, Halide Edip Adıvar, Ahi geleneğinden gelen bacıyan kültürüyle yetimiş Fatma Bacılar. Anadolu kadını cephede, savaşta, barışta,  var günde, dar günde, toplumsal farkındalık oluşturmak adına her zaman akıllarıyla ,ilimleriyle ve cesaretleriyle  erinin yanında omuz omuza yürümüşlerdir.
        Ey günümüzün kızları, anaları, bacıları; sadakatin, sevginin, cömertliğin, cesaretin, ilmin ve merhametin birer abidesi olan bu isimler bize geçmişten ulak getirir. Geleceğin bilge ve güçlü kadınlarını yetiştirmemiz için örnek teşkil eder.               Mustafa Kemal Atatürk'ün " EY KAHRAMAN TÜRK KADINI! SEN YERLERDE SÜRÜNMEYE DEĞİL,  OMUZLAR ÜZERİNDE GÖKLERE YÜKSELMEYE LAYIKSIN " sözüne layık olan Türk kadını bu bilinçle çok okumalı ve çok çalışmalıyız. Bu coğrafyada gezerken Mehmet Akif Ersoy'un "Bastığın yerleri toprak diyerek geçme tanı, düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı" dizelerine kulak vererek tefekkür etmeli, rol model olarak alacağımız şahsiyetlerin özden gelen davranışlarını kendi üzerimizde inşa ederken içselleştirmemiz boynumuzun borcudur diye düşünüyorum. Kadın,  bir milleti millet yapan en önemli harçtır. Vatandır, sevgidir, candır, yeryüzünün suyu toprağı, toplumun temeli, hayatın kilit taşıdır.
         Günümüzün bilinçli kadını, işte bu doğrultuda bugün bu hakları elde eden, yaşama üreterek katkı sunan ve öğrenmenin yaşı yok diyerek hayatboyu öğrenmeyi şiar edinen ve hayatın içinde var olmaya çalışan Anadolu ve dünya
kadınlarının 8 MART Dünya Kadınlar Gününü kutluyor. Herkese farkındalıklı bir hayat sürmeleri temennisiyle sözlerime son veriyorum.Güzelliklerde buluşmak
dileğiyle.
Dünya Köylüsü
Ayla Bağ

       
    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder