25 Haziran 2019 Salı

HOŞGELDİN PAŞAM


              Hoşgeldin Paşam,  Türk Milleti’nin kurtuluş kapısını aralayan 19 mayıs 1919 yılında tutuşturduğu milli mücadele ateşini, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk Anadolu'nun çeşitli illerinde yaptığı toplantılarla halkın desteğini ve güvenini kazanarak yola devam etmiştir. Bu süreçte Anadolunun mayası olan bu topraklara Tokat’a 3 kez gelmiş ve Tokat halkı tarafından sevgiyle karşılanmış büyük destek ve ilgi görmüştür.
             Mustafa Kemal'in Tokat’a gelişiyle şereflenmiş Kadim şehrimiz, inanç ve kararlılıkla halkı topyekün zafere ulaştırdığı yolun duraklarından biri olan aziz Tokat, Atatürk’ün  gelişi ile büyük gurur ve mutluluk yaşamış ve mayalandırdığı milli mücadele  ateşini aşkla buradan çoğaltarak tüm Anadolu'yu tutuşturmuş ve dünya insanlığını aydınlatacak güneşi buradan doğurmuştur.
           Samsun’da yakılan kurtuluş meşalesinin bandırma vapurunda ki 19 kişiden birisi olan Mustafa Süsoy'un eşliğinde  26 Haziran 1919 tarihinde Tokat’a gelen, kurtuluşun ve zaferin kapısını burada yaptığı konuşmayla aralayan ,
27 Haziran’da Tokat halkına hitabında: “Hiçbir müdafaa vasıtasına malik olmasak bile dişimiz, tırnağımızla, zayıf ve dermansız kolumuzla mücadele ederek şeref ve haysiyetimizi, namusumuzu müdafaa etmeyi zaruri görüyorum. Tarih, bize vatan uğrunda canını, malını, esirgemeyen milletlerin asla ölmediklerini, hala yaşadıklarını göstermektedir. Ben hayatımı hiçbir zaman milletimizden üstün görmedim ve görmeyeceğim. Her an memleket için şerefimle ölmeye hazırım” diyen ulu önder Atatürk’ün başlattığı Milli Mücadele de Tokat halkı 7’den 70’e topyekûn yer almıştır. Bu toprakların evlatları 15 yaşındaki kınalı kuzularını vatan uğruna cepheye yollayarak, milli mücadele ruhununun esasını ve temelini gönülden  atmış, tarihin sayfalarına altın harflerle yazdırmışlardır.
             Kurtuluş Savaşı, dünya bağımsızlık mücadelesi tarihinde özgürlük için direnen uluslara örnek olmuştur. Bu zorlu mücadele, dünyada bağımsızlık mücadelelerine bir mihenk taşı misali simge olmuştur. Bu çabada genç, yaşlı, çoluk, çocuk verilen vatan mücadelesi, insanlık onuru için olmuştur. Ancak onurunu kurtaran insanoğlunun  uygarlık savaşı kolay olmamıştır. Ekonomi, eğitim, sanayi, tarım, kültür, sanat alanında ülkemiz yeni baştan yaratılmıştır. Bu seferberlik için tüm ulus, önderimiz Atamız'la birlik olmuş ve demir ağlarla örmüş anayurdu dört baştan.
          Aradan 100 yıl geçmesine rağmen hala  bugün bu vatan topraklarında yaşayan kadim insanların birlik beraberlik içinde haraket ettiği, yüksek düşünceye sahip, tüm dünyaya örnek olacak insanlık kaidelerinin özünü taşıyan tutumlarıyla, davranışlarıyla yozlaşmış insanlık kırıntılarını yok edip dünya insanlığına öncü olmaya ve güneş gibi aydınlatmaya devam etmektedir ve edecektir.
           Aradan geçen yıllara rağmen bu inanç, kararlılık, onur ve gurur bayrağını yaktığın meşalenin kıvılcımıyla Anadolu'da doğurduğun güneşin aydınlığında bizler ileriye götürüyor, eserlerinle yolumuzu aydınlatmaya ve sonraki nesillere de örnek teşkil etmeye devam ediyoruz.
          Hoşgeldin Atam, hoşgeldin Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Atamızın Tokat’a gelişinin 100. yıldönümünü kutluyor, atalarımızın bize bıraktığı sosyal mirasımız olan  yüce insanlık değerlerini kültürümüzün öz taşıyıcısı olarak gençlerimize aktarmaya çalışmanın onurunu ve gururunu yaşayan bir insan olarak  tüm aziz şehitlerimizi atalarımızı rahmet ve minnetle anıyorum.
 Hoşgelişler ola Mustafa kemal paşa,
ileri,  ileri,  ileri.
Her daim ileri...
Güzelliklede buluşmak dileğiyle...
Dünya köylüsü
     Ayla Bağ


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder