22 Nisan 2015 Çarşamba

YAZ




Yaz tahtaya bir daha, çiz defteri kitabı, sarı çizmeli Mehmet Ağa bir gün öder hesabı.'' Barış Manço'nun dediğin gibi artık hesabı ödeme zamanı gelmiştir. Yapılan yatırımların, verilen emeklerin güneşin sıcaklığında meyveye dönmesi, meyvenin olgunlaşması ve ağırlaşan dalların boyun eğerek sahibine dalında sunduğu ikramdır yazın adı.
   Günler uzadı, güneş olanca sıcaklığınla tepende, sana gölge oldu yetiştirdiğin ağaç. Kuran-ı Kerim'in Kalem Suresinde bize yazmayı öğreten yüce Allah, bildiği ile amel edene bilmediğini öğretirmiş. Birikimlerini kağıda boşalt ki boşalan yere yenisi gelsin. Mütevazilikle yetiştirdiğin bu bağdaki bahçedeki mahsulü, yaradana sığınıp onun sınırları çerçevesi içerisinde paylaşımda bulunursan bereketlenirsin. O bahçede yetimin, öksüzün, yolda kalmışın hakkı vardır. Gözünü aç ve ihtiyaç sahibine ulaştır, isteyeni de geri çevirme, der ayette. Niceleri, nice bahçe sahipleri yok olup gittiler, bir tufan onları yakaladı bahçelerini kapkara yaptı, benlik duygusuyla hareket edenlerin emekleri boşa çıktı. Sonuca ulaşamazsın, buradaki asıl hedef hakkı hakka teslim etmektir. Gördüğün güzele, ne güzel dilemiş de yaratmış yaradan ''maşallah'' de. Sahibini unutma. Bütün bu güzellikler seni, onu anmaktan geri koymasın. "Sen ,şüphesiz Allah'ın gökten bir su indirdiripte onu bir yoluyla yer yüzündeki pınarlara koyduğunu,sonra onunla renkleri değişik bir ekin çıkardığını,sonra onun olgunlaşıp da senin onu sararmış gördüğünü,sonrada onu bir cöpe cevirdiğini görmedin mi hiç düşünmedin mi? Şüphesiz bunda temiz akıl sahipleri için,kavrama yeteneği olanlar için kesinlikle bir öğüt hatırlatma vardır."ayet (zümer-21)

   Hasat zamanı toplamaya başladın mı mahsulü, gerekli itinayı gösterip paylaştın mı ihtiyaç sahibiyle? Değme gitsin keyfine, yüzün güler, mutlu olursun işte bütün bu çabalar bunun için. İnsan olmanın gereği budur. Düşüncelerin söze, sözlerin davranışa döndüğü gündür yaz. Bu gayret ve çaba içerisinde olanlara selam olsun.... Dünya Köylüsü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder