26 Ocak 2019 Cumartesi

AYNASI İŞTİR KİŞİNİN LAFA BAKILMAZ

             İnsanoğlu tarih boyunca inancı gereği yaptıklarıyla ve sıra dışı yaşadıklarıyla iz bırakmış. Yani yaşadıklarımız inancımız gereğinin sonucudur. Günümüzde yeni teknolojik icatlar bizleri esir almış görünsede iradesini ve aklını kullanan kişi bunu kendi lehine çevirmeyi başarmıştır. Örnek olarak  cep telefonu, televizyon, bilgisayar gibi en önemli teknoloji ürünlerini gösterebiliriz.
              Karşımızdaki kişiyi sözleriyle değerlendirmek yerine davranışlarıyla değerlendirmek en güzeli. "Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz "der atalarımız. Evet gerçekleri elimizde olanı iyi değerlendiremezsek hem hayallerimizi hemde elimizdeki değerleri yitiririz. İşinin, eşinin, aşının hakkını vermek sözlerle değil davranışlarla belli olur. İç huzurunu yakalayamayan kişinin dış huzuru da yoktur etrafıyla kavgalıdır. Bu çıkmazın içine düşenler çıkış yeri bulmak yerine onlarda bu duruma ayak uydurup kaoslardan kavgalardan beslenmeyi doğal ve normal bir durummuş gibi kabul ederler. Bilerek yada bilmeyerek belkide kötülüğü iyilikmiş gibi servis eden bu kavgadan beslenen insanlara yem olurlar. Belkide bizim böyle olmamız birilerinin arzu ettiği bir durumdur. İşte bunu fark ettiğimiz anda bulunduğumuz ortamdan biraz uzaklaşıp oraya uzaktan bakmak, kokuşmuşluğun ve bozulmuşluğun görüntüsünü görmek kişiyi yeni arayışlar içine itecektir. Bu iyiyi arayan güzele yönelen insanın davranış şeklidir.
           O halde işe ilk önce davranış değişikliği yaparak örnek verdiğimiz gibi bizi esir alan televizyon dizilerindeki çirkinlikleri izlememekle başlayabiliriz. Televizyonlardaki güzellikleri bizi eğiten proğramları belgeselleri izleye biliriz. Cep telefonlarını haberleşme ve işimizi kolaylaştırma aracı olarak kullanabiliriz. Bunun dışında ki kullanımlar bizi bağımlı hale getirir ve yaşam kalitemizi düşürür. Bilgisayarları işimizi kolaylaştırmak ve bilgiye ulaşmak için kullanabiliriz. Bu dengeyi sağladığımızda huzurun ve mutluluğun kendiliğinden geldiğine şahitlik edeceksiniz. Çünkü kendinizi bu ağır piskolojik kirlilikten ve bağımlılıktan kurtarmış olacak ve önce kendinize, ailenize, topluma faydalı olma yolunda bir adım atmış olacaksınız.
             İnanırsak başarırız güzelliklerin güzellikleri mayalandırdığına olan inancım sonsuz. Bilim insanları yaptıkları deneylerde ulaştıkları sonuçları bizlerle paylaşıyorlar ve bize ışık oluyorlar. Yapılan deneylerde "sadece iki hafta boyunca aynı filmi izleyen, aynı kitabı okuyan, aynı tecrübeyi paylaşan, ve sadece birbirleriyle konuşan iki kişi ; dil, duygu ve bakış açısında ortak kalıplar geliştiriyorlar " bu yüzden, hayatta alabileceğimiz en doğru karar kiminle, neyle vakit geçirdiğimizi, zamanımızı ve enerjimizi  akıllıca seçmek. Ne kadar güzel örneklerle bir arada olmak o kadar güzelliğe yönelmek, dillendirmek mayalandırmak.
              Elbirliğiyle bu esir halden kurtulmak, hayatımızı yeniden yazmak, içimizdeki özle olan bağı kuvvetlendirmek,  geleceğe ümitle bakmak  bu günden yapacağımız küçücük bir davranış değişikliğiyle  ancak mümkün olacaktır. İz bırakan bir yaşam sürmenin en önemli göstergesi inandığın işler doğrultusunda kendini beslemek geliştirmek ve topluma faydalı bir birey olmak için inancından vazgeçmeden yola devam etmek ve mücadele etmenin huzurunu yaşayarak öğrenmek.
Dünya Köylüsü
   Ayla Bağ


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder