24 Ocak 2019 Perşembe

DİKSİYON VE SPİKERLİK

                Hayat boyu öğrenme devam ediyor. Halk eğitim merkezinin açtığı üç haftalık Diksiyon ve Spikerlik kursu nihayet bugün sona erdi. Kar kış demeden gerçekten öğrenmek ve hayatına fark yaratmak adına kurslara gelen kursiyerlerle bir arada olmak çok çok kıymetliydi.
               Öğrenmenin yaşı yok. Bu yaştan sora neme lazım deme, aslında bu yaştan sonra lazım. İyi
İletişim kurabilmek adına, şöyleşilerde daha etkili olabilmek ve deneyimleyerek öğrendiklerimizi aktarabilmek  için bu kurs çok önemli. Sizlerle bu kursun bana kattıklarını neler öğrendiğimi paylaşmak istiyorum. Nefes alışverişiyle  ve dik duruşla daha sağlıklı ve öz güvenli olabileceğimizin  altını çizen öğretmenimiz ilk önce doğru nefes almayı doğru oturmayı ve doğru türkçe kullanımını vurgulayarak derse başladı. Bir milletin kullandığı dil  o toplumun sesli bayrağıdır. Dilini  kullanamayan toplumlar yok olmaya mahkumdur. Çünkü birbirlerini anlayamazlar. Telafuz yanlışlıklarından doğan söylemler bizi birbirimize düşürür. O yüzden çok okumalı. Okuduğumuzu anlamalı, anladığımızı içselleştirmeliyiz. Örneğin şiir okumak kelimelerin anlamlarındaki  vurgulara dikkat etmek ve sesimizin tonunu ona göre ayarlamak şiirin değerini kat  kat arttırdığını gördük. Okuduğumuz metindeki  noktalamalara dikkkat eder ve vurgulamaları dikkate alırsak karşımızdaki dinleyicilerin sıkılmadan dinlemelerine sebebiyet veririz." Bir öğretmen sınıf içinde en az  9 çeşit ses tonu kullanmıyorsa o öğretmen iyi bir öğretmen değildir." Bizlerde sunumlarımızda doğru ses tonumuzla doğru kelimeleri telafuz edip doğrudan bir anlatım yaparsak karşımızdaki insanlara nitelikli bir sunum yapmış oluruz. Değerli kursiyer arkadaşlarımdan yaptıkları sunumlarla Ata sporumuz olan " okçuluk ", yine kültürümüzün vazgeçilmez bir ögesi olan " tahta baskı", bir çok milletin kardeşçe bir arada yaşamasına beşik olan bu topraklarda yaşayan "çerkes " topluluğunu tanımak, gençlerimizin hayata bakış açılarını yansıtan "aile " ile ilgili sunumu dinlemek, çağımızın olmazsa olmazı "çevre " bilincini aşılamak ve geleceğimiz olan çocuklarımızın "ergen " dönemini anlatan farkındalık yaratmak adına yapılan sunumlarla aslında topluluk karşısında etkili konuşmayı öğrenirken heyacanımızı yenmek ses tonumuzu ayarlamak ve her şeyden önemlisi kelimeleri düzgün telafuz ederek nefesimizi kullanmayı öğrenmek, yaptığımız sunumu karşımızdakine aktarabilme becerisini kazanmak adına yaptığımız çalışmalarda bilmediğimiz bir çok şeyi öğrendik. Bütün bu öğrendiklerimizi daha kalıcı hale getirmek için günlük en az 20' ve bir saatlik yapacağımız  çalışmalarla pekiştirebileceğimizin farkındalığını oluşturmak elbetteki kişinin gayretine kalmış bir şey. Son olarak sahada radyo ve tv leri ziyaret ederek gerçekleştirdiğimiz sohbette bu işin duayenlerinden püf noktalarını öğrenmek harikaydı. Sınıf içinde kursiyerlerin yanlış kullandıkları kelimelerden dolayı aldıkları cezalar karşısında içilen çaylar, muhabbetin gelişmesine ve birbirimizi daha yakından tanıma fırsatı bulmamıza, sosyal anlamda kurulan arkadaşlıkların temelini oluşturmada etkili oldu. Değerli öğretmenimizin anlatımlarıyla hayata dair bir çok güzel ipuçlarını yakalama fırsatını bulduk. Bakış açılarımız değişti. Sosyalleştik. Kendimize değer verdik ve konuşmamız oturuşumuz değişti. Bir kursu daha başarıyla bitirmenin onurunu yaşadık.
           Daha çok üniversite öğrencilerinin faydalandığı bu kurslardan kendisini geliştirmek isteyen herkese de açık olduğunun altını çizer, Üç yıldır bu faliyetleri Halk Eğitim bünyesinde gerçekleştiren değerli öğretmenim Fatih Tiryaki Beyefendiye ve kendilerini tanımaktan mutlu olduğum kursiyer arkadaşlarıma çok çok teşekkürler. Güzelliklerde buluşmak dileğiyle...
Dünya Köylüsü
   Ayla Bağ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder