19 Ağustos 2024 Pazartesi

Kumaş Tekstil Kongresi

DOKUMA USTALARIMIZ
        
             Geçmişle bağ kurmak geleceğimize yön vermek için insanlık tarihiyle özdeşleşmiş el sanatları günümüzde teknolojiye yenik düşmekte ve yok olmaya yüz tutmuş bu değerlerimizi bir arada bir kitapta toplayıp bizden sonraki nesillere bir örnek teşkil edecek şekilde kaynak olarak bırakılması için giriştiğim bu çalışmamda yaşayan ustalara yer vermek istedim. Yaşayan İlk Tek ve Son Ustalar kitabımda 45 ustamın hikayesine yer vererek bu zanaatlara dikkat çekerek yok olmamasını istedim. 
Geçmişte Anadolu’nun hemen her yöresinde rastlanan dokumacılık bu topraklarda başşehirlik yaparak zanaatkarlığın liderliğini üstlenmiş. Bir tohum misali toprağa atılarak yeşermiş, filiz vererek dallanıp budaklanmış ve buradan tüm Anadolu’ya yayılmıştır. Bu ağacın meyvelerine çeşitli illerde rastlanmaktadır.  Tekstil dokuma tezgahları tüketim alışkanlıklarının değişmesi, teknolojinin ilerlemesi ile yerini fabrika üretimi dokumalara bırakmıştır. El tazgahlarında dokunan, ipek dokumacılığı, kızık kilimleri, Dive alacası, zengin alacası, ham ketenden dokunan masa örtüleri, peşkirler, gömlekler bu yörenin insana kattığı değeri yansıtan en önemli göstergedir.  

           Bu tür zanaatların kültür değerlerimizin en azından tamamen yok olmadan belgelenmesi, orijinal örneklerinin öncelikle yerel müzelerde korunması yeni nesillere aktarılması açısından önem taşımaktadır. Yapılacak araştırma ve geliştirme çalışmaları ile turistik ve hediyelik eşya kapsamında değerlendirilmesi ile ülke içinde ve dışında tanıtıma katkı sağlayan bir üretime dönüştürülmelidir. Bu zanaatları yaşatma çabasında halk eğitim merkezlerinde açılacak kursları yaygınlaştırarak ve üniversitelerin ilgili birimlerinde açılacak programlarda ustalardan eğitici olarak yararlanılabilir. Ayrıca bu değerli el sanatını yapan kişi ve kurumlara gerekli desteğin sağlanması, yaşatılması ve gelecek nesillere tanıtılması kültür değerlerimizin korunmasına hizmet edecektir. 
İpek dokumacılığının baş şehri olan bu memleket ipek gibi yumuşak karakterli insanların hoşgörüyle bir arada yaşamasında etken olduğu kanaatindeyim. Pamuğun, keten dokumanın insan psikolojisini ve enerjisini pozitif yönde etkilediğinin yaşayan örneklerini bu yörede bulmak çok zor olmasa gerek. Doğal yaşamdan kopan insan doğal fıtrat ayarından koparıldığında kıyamet kopar. İnsan kalabilmenin özü doğal ürünlerle beslenip doğal üretim dokuma kumaşlardan yapılan pamuk saten, divitim, poplin, basma fistanların insan ayarında kalmaya sunduğu katkı tartışılmaz. Kültürümüzün özü olan Türkülerimize yansıyan “Hey on beşli on beşli, fistan aldım endazesi onyediye” olan kutlu kumaşların varlığına rast gelmek o yıllardan bize kalan miras olarak değerlendiriyorum. 
Ne zaman polyester girdi hayatımıza şirazemiz kaydı.

              İlkler tekler ve kırklar şehri Tokat yine bir ilke imza atarak kumaş tekstil kongresini bu topraklarda düzenleyerek kıvılcım ateşini yeniden yakmış ve büyüyerek Anadolu’yu saran 16 üniversitede ve şehirde bu kongrelerin devamını hedefleyerek bilimin ışığında bu doğal güzelliği  yaşamın her alanında en güzel örnekleri sunarak  bu memleketin yetiştirdiği girişimcilerin ve bilim insanlarının  önderliğinde öncü olmanın onurunu yaşamaktayız. Örnek olarak Özdilek tekstilin hayatımıza kattığı değeri, insanı kıymetlendiren doğal ürünleri ile fark yaratması  insana yakışır kılan bilincin ortaya çıkmasında öncülük yapmaktadır.
Yine yeni Yeniden önce şehrimizde bu bilincin uyanması, sonra ülkemizde ve dünyada bu güzelliğe liderlik etmesi için atılan bu ilk adımın kutlu olmasını diliyor ve tüm katılımcılarımıza başarılar diliyorum. (İpek dokumacılığı, kilim dokumacılığı, kumaş dokumacılığının son ustalarına kulak verilmeli.)
#kumaş#dokuma#ustalar#zenginalacası#kızıkkilim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder