24 Aralık 2018 Pazartesi

ANADOLU KADINLARIYDI ONLAR

           Köklerimizde ki kadim tarihimize kılavuzluk eden insanlık örneklerini kadın üzerinden çeşitli öykülerle ve yaşanmışlıklarla belgelerle Orta Asya'dan günümüze kadar gelen var olan özün taşıyıcısı ışık olan kadın efsanelerini okuyarak veya dinleyerek kendimizi inşa edersek ancak muassır medeniyetler seviyesindeki kadının var olduğu içinde taşıdığı sevgiyi merhameti ve cesareti görebiliriz.
           Yakın tarihimizde kadının kuvvesi bu coğrafyada  namus vatan bayrak kavramlarıyla eşdeğerdir.Ulu kadınların derdi ölmek değil yavrularına huzurlu bir dünya inşa etmektir. Anadoluda bir çok yerde tüm insanlara ışık oldular. Bunun bir çok örneği var ama bir kaç tanesini misal verirsek, Erzurum'lu NENE hatun,  Kastamonu'lu Şerife bacı, Üsteğmen Kara Fatma, Ahi geleneğinden gelen bacıyan kültürüyle yetişmiş Fatma bacı, Bezmi Alem kadınefendi, Halide Edip Adıvar, ...
Kadınlar eşlerini, oğullarını, torunlarını, kardeşlerini cepheye gönderdiklerinde onları kaderleriyle başbaşa bırakmadılar ve onlara cephe gerisinde toplumsal farkındalık oluşturmak için Akıllarıyla ,ilimleriyle ve cesaretleriyle...destek oldular.
         Bir kültürün baş tacı kadınlardır. Kadınların sosyal hayatta var olmaları için kendi döneminde Terakki  Gazetesi kadınlar hakkında yazı yazan tek gazetedir.  Fatma Aliye  yazılarıyla insanları aydınlatan gazeteci kadındır.
        Halide Edip Adıvar iyi bir yazardır ve hatiptir. Kurtuluş savaşında  meydan konuşmasında birlik olalım bu belayı başımızdan savalım der ve herkesi ardından sürükler. Yüreklerdeki ateşi tutuşturur. Kurtuluş Anadoludadır der.
        Anadoluda asırlar boyunca dokuma ve tarım alanında köylü kadın öncüdür. Sevginin ve sadakatin sembolü olmuştur köylü Asya kadın.
         Anadoluda kadın hareketinin çıkış noktası erkeğe üstünlük taslamak değil, hayır, yardımlaşma ve çalışmak için birbirlerine destek olmak için kurulan oluşumlardır. Şehirli okumuş kadınlar buralarda erkeklerle omuz omuza yürümüşlerdir. Anadolu Kültüründe  kadın erkek birbirine destek olmuşlardır tarih boyunca.
          Cideli Rahime kaptan kadın oğlunu askerin yerini söyledi diye öldürüp komutanın karşısına ben geldim komutanım deyip askere giden kadının adıdır Anadolu.
         Bezmi Alem Valide Sultan üç evladını kaybeder ve üçler çeşmesini yaptırır. Ömrünü vakıflara harcar, hastane , mektep, cami, sebillerle ve fakire fukaraya en çok yardım eden kadın olarak tarihe geçer. Kütüphane kurar ve her alanda geniş persvektifte ki ilmini ortaya koyar ve manevi duruşun en güzel saraylı örneğini segiler. Devlet ana olarak gittiği heryerde kadınların dertlerini dinler ve 14 yıl bu makamda kalır.
         Bezmi Alem Valide Sultanın mühründeki yazı "muhabbetten  Muhammet oldu hasıl,  Muhammetsiz muhabbetten ne  hasıl, zuhurunda Bezmi Alem oldu hasıl."
       Nene Hatun " bebeler anasız büyürde vatansız büyümez" der ve cepheye savaşmaya giden taze bir gelindir.
      Üsteğmen Kara Fatma 1.50 boyunda cephede ki 700 subay arasında 43 kadın subaydan birisidir. Dünya üzerinde ilk üsteğmen kadın olarak tarihe geçer. Savaş sonrasında
Kara Fatma Kasımpaşa Karagümrükte yaşar ve onun yaşadığı zamanlarda kimse çocuğunu ve karısını dövemez.  Bir gün bir evden yükselen bağırma sesine yönelir, kapıyı tekme atarak açar ve çocuğunu döven bir babaya "sen kimin çocuğunu dövüyorsun " der adam şaşkın şaşkın benim çocuğum der. Kara Fatma simsiyah ateş saçan gözleriyle adama bakar ve "bu çocuklar milletin çocuklarıdır , biz bu çocuklar için kendi evlatlarımızı cepheye ölüme göndedik" der ve bir daha böyle bir hadisenin yaşanmasına izİn vermez.
      Şerife bacı bebesiyle birlikte 350 km lik yolu kağnısıyla cepheye  mermi taşırken donarak ölen Kastamonu'lu yeni gelindir.
      Egenin Efe kadınları at biner, silah kullanır, ve iyi bir askerdirler. (Zeynep Bido Çavuş)
      Bigadiçli Nazife kadın buna çok güzel bir örnektir. Askerin yerini söylemeyen kadın olarak tarihe geçer ve diri diri ateşe atılıp yakılır.
Cumhuriyet tarihindeki kadınlarımız dünyanın ilk savaş pilotu Sebiha Gökçen, Öğretmen Sıdıka Avar , Refet Angın, Afet İnan, Türkiyenin ilk kadın mimarlarından Mualla Eyüpoğlu, ilk fotoğrafçı Yıldız Moran,Türkücü Neriman Altındağ, Gök bilimci Dilhan Eryurt, Prof Dr. Türkan Saylan, Sinemanın Sultanı Türkan Şoray, ilk yönetmen Cahide Soku, ilk kadın tiyatrocu Afife Jale, ilk kadın valimiz
Lale Aytaman ...
Kendi geçmişimizden örneklerle sağlam adım atmak ders çıkarmak için bu örnekleri sizlerle paylaşıyorum. Anadolu kadını her türlü cehaleti bilgisiyleve aklıyla yenmiş ve cesaretiyle düşmana dar etmiştir bu toprakları.
        Ey günümüzün kızları anaları bacıları; sadakatin, sevginin,  çömertliğin,  cesaretin,  ilmin ve merhametin birer abidesi olan bu isimler bize geçmişten ulak getirir ve geleceğin bilge ve güçlü kadınlarını yetiştirmemiz için örnek teşkil eder. Mustafa Kemal Atatürk'ün "Ey kahraman Türk Kadını, Sen Yerlerde Sürünmeye Değil Omuzlar Üzerinde Taşınmaya Layıksın" sözünden güç alarak,
bizlerde çok okumalıyız,  bu çoğrafyada gezerken Mehmet Akif Ersoy'un "Bastığın yerleri toprak diyerek geçme tanı düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı"dizelerine kulak vererek tefekkür etmeli ve rol model olarak alacağımız şahsiyetlerin karakterlerini kendi karakterimiz üzerinde inşa ederken Eşref-i mahlukat olan insanın bu bilgileri kendi içimizdeki potansiyeli açığa çıkartmak için süzgecimizden geçirip içselleştirmemiz boynumuzun borcudur diye düşünüyorum.Kadın bir milleti millet yapan en önemli harçtır. Vatandır, sevgidir, candır. Kadın yer yüzünün suyu toprağı, toplumun temeli hayatın kilit taşıdır . Dolu dolu anadolu kadınlarıydı onlar meslek haneleri dolu ünvanları ise anaydı dolu dolu ANADOLU KADINLARIYDI ONLAR...
Dünya Köylüsü
   Ayla Bağ
     

   
     
       
     




     
           

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder