19 Aralık 2022 Pazartesi

Japonca Kavramlar

  Japoncada çok güzel bazı kavramlar ve anlamları


1.Oubaitori: Kendini başkalarıyla kıyaslama! Herkes kendi zamanı geldiğinde farklı biçimlerde çiçek açar. Kendini başka birinin yoluna göre yargılama. 


2.Kaizen : Sürekli geliş. Hayatının tüm alanlarında kendini sürekli geliştirmek için çabala. Küçük değişimler birikerek büyük fark yaratır. 


3.Wabi-Sabi: Kusurluluğu kucakla. Hiçbir şey sonsuza dek sürmez, hiçbir şey eksiksiz değildir. Kendindeki ve başkalarındaki kusurları kabul et. Kusurdaki güzelliği bul. 


4.Gaman: Zorluklar karşısında vakur ol. Zor zamanları duygusal olgunluk ve özkontrolle karşıla. İhtiyacımız olan, sabır, sebat ve hoşgörü. 


5.İkigai: Var oluş amacını bil. Sabah seni yataktan kaldıranın ne olduğunu  tanımla. O konuda kendini geliştir, tutkulu ol ve dünyanın bir ihtiyacını karşıla. Anlam budur. 


6.Shikita ga nai: Kabul et ve bırak gitsin. Bazı şeyler kontrolümüz dışındadır. Değiştiremeyeceğin şeyi kabul et ve yola devam et.


7.Shu ha ri: “Öğrenci hazır olduğunda öğretmen ortaya çıkar. Öğrenci gerçek anlamda hazır olduğunda öğretmen ortadan kaybolur.” der Tao te Ching. 

Shu ha ri, bir tekniği öğrenip onda ustalaşmanın yoludur. Bilgi edinmenin üç aşaması vardır: 


Shu; tek bir ustanın öğretilerini takip ederek temelleri öğrenmek. Büyük ustaları taklit etmek de bu aşamadadır. Ha; denemeye başlamak, ustalarından öğrenmek, öğrendiklerini pratiğe entegre etmek. Ri; bu aşama inovasyon yapmakla ve öğrenilenleri farklı alanlara uyarlamakla  ilgilidir.


Shu ha ri, bana araştırmacı Benjamin Bloom’un yeteneğin gelişim evrelerini hatırlattı: Oyun, uzmanlaşma, içselleştirme. Aklın yolu bir. 

(Alıntı)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder