13 Aralık 2022 Salı

Masal Eğitimi

 Bir varmış bir yokmuş, evvel zaman içinde, uzak mı uzak bir diyarda bir kral yaşarmış. Masallar bilinmezlik üzerine başlar ve sonra hayalin gerçeklikle olan bağlantısıyla bizim kulağımıza bir mesaj fısıldar. Haydi gelin bu mesajları hem anlatabilmek hem de duyabilmek için masalların sihirli dünyasına bir yolculuk yapalım.

 
Masal nedir?
Masal, kuşaktan kuşağa aktarılan, olağan üstü kişilerin başından geçen olağan dışı olaylarını anlatır.  Masal gerçeküstü kişi ve olaylara dayanır. Aynı zamanda gerçeğe dayanan bir yönü de vardır. Gerçekliği hayali hale getirir.
 
Masalın özellikleri nelerdir?
Masalların iki temel özelliği vardır:  
Olağanüstülük
Öğüt verme
Masallar bize hayatımızın noktalarını farklı bir biçimde birleştirmeyi öğretiyorlar.
 
Masal anlatıcılığı nedir?
Kültürden kültüre aktarılan mirasın devamını sağlayan masal, anlatılacak bir hikayenin paylaşılmasıdır. Kültürden kültüre farklılık gösterse de masal anlatıcılığı hayatımızda çok önemli bir role sahiptir. Hepimiz bir hikaye anlatırız. Anlatılan bu hikayeler görünmeyen bir iple birbirine bağlanır ve bizi hayali bir dünyaya sürükler. Bu görünmeyen ip masaldır, anlatılandır. Bu hikayeler en eski topluluklardan itibaren bizi birbirimize bağlamıştır. 
 
Masal anlatıcısı kimdir?
Eski Türk geleneklerinde masal anlatıcıları geçimlerini sadece masal anlatarak geçirirlerdi. Özellikle kabilelerde masal anlatıcısının çok önemli görevleri vardı. Büyük bir kayıp, hastalık, buhrandan sonra masal anlatmaya başlarlar ve başka işte çalışmazlardı. Aynı zamanda geleneksel kültürümüzde ‘Meddahlık’ çok önemli bir yeri olan masal anlatıcısıdır. Taklit yetenekleri çok gelişmiş olan meddahlar buldukları her köşe başında, insanlarla bir araya gelerek hikayeler anlatırmış. Bilinin tüm masal anlatıcıları ‘Dengbejler, Aşıklar, Masal anaları ve Masal ataları’ da yüzyıllar boyu anlatılan hikayelerin gerçekliğiyle hayalini birleştirerek masallarını nesilden nesile aktarmışlardır.
 
Masal anlatıcısı nasıl olunur?
Masal anlatıcısı olmak için resmi bir eğitim almanıza gerek yoktur. Çünkü herkes bir hikaye anlatabilir. Bazısı çok renkli ve heyecanlı anlatır bazısı daha sade ve düz anlatır. Peki bunun nedeni nedir? Masal anlatıcısı olmak için doğuştan bir yeteneğe mi ihtiyaç vardır. Elbette hayır. Bir hikaye anlatmak için pek çok hikaye dinlemeli ve okunmalıdır. Aynı zamanda ne kadar çok hikaye anlatıyorsak o kadar ustalaşacağımız bir sanattır masal anlatıcılığı. Merak ve heyecan hayatınızdan hiç eksik olmuyorsa hayatın her anında bir hikaye duyabilir ve onu anlatabilirsiniz. 
 
Anne- babalar çocuklarının masal anlatıcısı olabilir mi?
Kesinlikle! Anne-babalar bu konuda oldukça yeteneklidirler. Çünkü çocuklarına sayısız hikaye okumuş ve anlatmışlardır. Bu konuda sayısız deneme-yanılma yoluyla hikayeler anlatarak aslında kendilerini çokça geliştirmiş ve tecrübe kazanmışlardır. Bununla birlikte öğretmenler ve konuşmayı çok seven insanlarda masal anlatıcısı olmak için bir adım öndedir.  Fakat gönülden isteyen herkes bir gün çok daha iyi bir hikaye anlatıcısı olabilir.
 
İyi bir hikaye anlatıcısının özellikleri nelerdir?
İyi bir hikaye anlatıcısının iki yönü çok kuvvetlidir.

1)İyi bir hikaye anlatmak için bunu yeteri kadar gönülden istemeniz gerekir. Adeta hikayeyi yaşamak ve içinden geçmek gibi. Anlatılan masallar bizim kulağımıza bir şey fısıldar ve bize bir mesaj verir. Kendi hikayemizle bir bağ kurarız. Bu mesajı keşfederek heyecan ve merakla anlatırsak çok daha iyi bir masal anlatıcısı olabilirsiniz.
2) Hikaye dinlemeyi sevmek ve hikaye avcısı olmak. Bir hikaye anlatıldığında hemen oraya giderek, kulağınızı açıp ilgiyle hikayeyi dinliyorsanız, bu hikayeler aklınızda ve defterinizde kalıyorsa sizde iyi bir masal anlatıcısı olabilirsiniz.
 
Masallarla terapi olur mu?
Bir hikaye bize şifa verebilir. Eğer ona bakarken kendi yansımamıza bakabilirsek. Kendimizi olduğumuz halde görmek zordur bazen. Bir aynanın karşısında nasıl duracağımızı seçebiliriz ve görmek istemediğimiz kusurlarımızı saklayabiliriz. Masallar ise bize gerçekliğimizden bir yüzümüzü görme şansını tanıyor. Yer, zaman, mekan ve kişiler bilinmez iken aslında asıl görmemiz hikaye bize anlatılıyor. Araştırmalar masallarda kullanılan metaforlar ortak bilinç altımıza hitap ettiğini ve bizi iyileştirme sürecine dahil ettiğini söylüyor.  
 
Masal Anlatıcılığı eğitimi nedir?
Masal anlatıcılığı eğitimi bu işi daha profesyonel bir meslek olarak yapmak isteyenler için eğitimin sonunda sertifika alabildiğiniz oluşturulmuş bir eğitim sürecidir. İsteyen herkes bu eğitimlere katılarak iyi birer masal anlatıcısı olabilir. 
 
Masal anlatıcılığı çocuklarda hangi durumlarda kullanılır?
Masal terapisi ile konuşma bozuklukları, depresyon, anksiyete, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, hiperaktivite gibi psikolojik sorunlar ile ailede yaşanan çatışma, boşanma ya da ayrılık durumları,
  • Duygusal, fiziksel yâda cinsel tacize uğramış çocuklar,
  • Evlat edinilmiş çocuklar,
  • Kayıp yaşamış çocuklar,
  • Aile içi şiddet gören çocuklar,
  • Kronik hastalığı olan çocuklar,
  • Dikkat eksikliği tanısı almış çocuklar,
  • Öfke problemi olan çocuklar,
  • Ayrılık kaygısı yaşayan çocuklar.
 
Hikaye ve masal anlatıcılığın çocuklar üzerindeki faydaları nelerdir?
  • Masallar gerçek ile hayal arasında çocukların hayal gücünü genişleterek soyut düşünme becerisini destekler.
  • Dil gelişimine ve okuma sevgisinin kazandırılmasına katkı sağlar.
  • Hissedilen öfke gibi yoğun duyguların boşaltılmasına ve anlamlandırılmasına olanak sağlar. 
  • Ebeveynleriyle daha güçlü bağlar kurmasını ve ilişkinin güçlenmesini sağlar. 
  • Çocukların davranış problemlerinde iyileştirici rol oynar.

“dünyanın duyduğu masallar değişirse, dünya değişir”
 

Eğitim İçeriği

  • Masal nedir? 
  • Masalın özellikleri nelerdir?
  • Masal anlatıcılığı nedir?
  • Masal anlatıcısı kimdir?
  • Masal anlatıcısı nasıl olunur?
  • Anne- babalar çocuklarının masal anlatıcısı olabilir mi?
  • İyi bir hikaye anlatıcısının özellikleri nelerdir?
  • Masal anlatıcılığı çocuklarda hangi durumlarda kullanılır?
  • Hikaye ve masal anlatıcılığın çocuklar üzerindeki faydaları nelerdir?
  • Masal Anlatıcılığı eğitimi nedir?
  • Masallarla terapi olur mu?

(Alıntı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder