2 Ekim 2019 Çarşamba

Ceviz Sandık ustası kitap

              En değerli eşyalarımızın el emeği göz nuru kıymetlilerimizin yükte hafif pahada ağır eşyaların saklandığı ceviz sandıklar genç kızların baba evinden getirdiği kıymetlisi olarak hala geleneksel yerini korumada. Hediyelik olarak minyatürleri nostalji anlamında kilimin deseninde anıları yaşatmakta ve geçmişle bağ kurmakla birlikte , süs eşyası olarak evimizi süslemekte.
                40 yıl önce yurt dışına yaptığı ziyaret sırasında bir mağazada gördüğü ceylan derisi kaplamalı sandıklardan esinlenen Atalay bey Türkiye'ye döndükten sonra minyatür kilim kaplı ceviz sandıkları üretmeye başladı. 30 yıldır Amerika'ya, son 10 yıldır da İngiltere başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihracat yapan Atila, Bir zamanlar gelin adaylarının vazgeçilmezleri arasında yer alan çeyiz sandıkları, minyatür hale dönüştürülerek yurt dışına hediyelik eşya olarak gönderiyor.
            "1940 yılında Niksarda doğdum. Evliyim, üç çocuğum var. Devlet memurluğundan istifa ettim ve ticarete atıldım. Amerikaya bundan 40 yıl önce kilim ticareti yaptım. Gezmeye gittiğimde mağazada minyatür sandıklar gördüm ve çok dikkatimi çekti. Yurda döndüğümde bende bu sandıklardan yapmaya başladım. Kilim desenli bu sandıklar hediyelik eşya olarak rağbet gördü. Sandıkları küçük sanayi sitesindeki iş yerinde yapıyorum.25-30 ve 50 sm büyüklüğünde üretiyorum.30 yıldır oğullarımın sayesinde Amerikaya ihraç ediyoruz bu ürünleri ama başta İngiltere olmak üzere bir çok Avrupa ülkesinede bu sandıklardan gönderiyoruz.
               Bu zaman zarfında ülkemize döviz getirdik. Niksar'da bizden sonra da sandık yapanlar oldu ve bu Niksar'da gelişti ama devamlı yapan arkadaşlarımız bazı sebeplerden dolayı azaldı. Bunda da ihracat çok fazla olduğu için sandıkların üzerine Anadolu motifli kilimler kullandık ve yapmış olduğumuz sandıkların hepsi ceviz ağacındandır. Kullandığımız boyaların tamamı kök boya olarak kullandık. Kök boya olduğu zaman kilimlerimiz daha güzel oluyor, sandık satışlarımız günden güne daha çok arttı. Bazen taleplere yetişemedik ama son zamanlarda sandık satışları biraz azaldı, buna sebep kilimlerin pahalı olmasından dolayı sandıklarında fiyatları pahalı oldu.Buna rağmen yılda 5000 adet sandık üretiyoruz.
             Senede hemen hemen 5 bin adet minyatür ceviz sandığı imal ediyoruz. Daha eskiden 20 binler civarındaydı fakat son zamanlarda biraz azalma oldu. Biz ihracatın yanı sıra perakende olarak da satışını yapıyoruz. Bu sandıklar hediyelik olarak da revaçta. Valilikler, kamu kurumları ve bireysel olarak kişiler de hediye için alıyorlar.
              Bu sandıkların yapım aşaması da göründüğü gibi kolay olmuyor. Çünkü her bir tahtası elden birkaç kez geçiyor. Kütük olarak alınıyor, daha sonra biçiliyor ve uzun müddet kurutuluyor. Kuru olarak yapmak zorundayız, çünkü bozulmalar oluyor. Tamamen bunların kalıpları çıkarılır, kesilir ve sonra da bu tahtaların birleştirilmesine geçilir. Bu da yaklaşık 300 adet sandığın muhakkak 1.5 ay gibi bir zaman zarfında meydana çıkıyor, ayrıca bunların bir de boya durumları var. Boya durumları tamamen eskitme boyadır, hiçbir zaman normal boya kullanmayız. Bilhassa dışarıdan ürün istedikleri zaman hep eskitme olarak istiyorlar. Satış durumlarımız gayet iyi şekildedir. Sandık üzerine kullandığımız kilimler ise tamamen Anadolu motifli ürünlerdir. Hepsi kök boyadır ve yeni kilim kullanamıyoruz, zaten yeni kilimler pahalı geliyor, maliyetleri çok fazla artırır. Son zamanlarda tabii maliyetlerimiz de arttı. Dediğim gibi bizim bütün satışlarımız ihracata yönelik ama perakende ve toptan satışlarımızı da yapıyoruz.” dedi ceviz sandığı ustası Atalay Atilla beyefendi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder