29 Mayıs 2015 Cuma

"DÖRT İŞLEM"

         Yazılarımda zaman zaman doğa olaylarıyla dört mevsim üzerinden insanın davranışlarını karşılaştırmak ve buralardan çıkarttığım sonuçları kur-anı kerim ayetleriyle pekiştirmek ve buradanda çift dikişli hatta üçüncü bir sağlamayla yaşamımıza yön vermek, ayağımızı yere sağlam basmak için kullandığım bir yöntem.
           Burada da dört işlem üzerinden kişinin davranışları arasındaki bağlantıyı kurarak düşüncelerimi ifade etmeye çalışacağım. İşe TOPLAMA'yla başlayalım, ana rahmine düştüğümüz andan itibaren İhtiyacımız olan rızkı damar yoluyla toplar, doğduktan sonra da iki yıl anne sütüyle beslenir, kırk yaşına kadar hayatın içindeki yaşadıklarımızdan iyi yada kötü tüm öğretileri toplayıp süzgeçten geçirir, bunu yaparkende işimize lazım olan sağlam ve yararlı bilgiyi alıp kötüyü zihnimizden atar, nefsinin doğrultusunda hareket etmez, nefsani olanları ayıklamak bir üst bilgiye ulaşmaktır. Bazen düşüncelerimizin içinden çıkamadığımız anlarda bir yardım isteriz işte o anda kime sığındığın kime yöneldiğin çok önemlidir. Eğer ki kişiden medet umdun yandın, Allah'a sığındın işte o zaman kurtuldun yani ÇIKARTMA !!!yaptın demektir. Denizlerin ortasında zifiri karanlıklarda fırtınaya yakalandığında yalvarıp yakarmanla, Allah'ın izniyle karaya çıkmandır kurtuluşa ermen. Çıkartma yaptığınız demir attığınız gerçeğe(Allahın sözüne)kalbimizdeki güven ve huzurla, moralle yaşayarak şahitlik edersiniz. İbrahim'in ateşe atıldığında yaradana sığınması gibi, yunus'un kura ile denize atılıp Allah'a sığınması gibi. Sıkıntıya düştüğümüzde Allahı nasıl anıyorsak aynı samimiyeti normal şartlardada anmaktır aslolan.
            BÖLME!!!tevhit ehlinin işidir bölmemek."Dinlerini bölüp parça parça yapanlarla, parti parti olanlarla senin bir bağın yoktur."Bütün bu yaşadıklarımızın içinde iyiyle kötüyü birbirinden ayırmak net bir cizgiyle ortadan yarmak er kişinin işidir. Sağlam bilgiye ulaşmadan kötüyle yolunu ayıramassın. Netlik ayarları tam yapılmış bir düşüncenin paylaşımının doğurduğu sonuç ne güzeldir. Musa gibi denizleri yarıp karşıya geçersin. Oku,Oku,Oku'nun sırrı tek yanlı beslenme, doğa insan ve kitap arasındaki bağı kur. Eğer bir araştırma içine girersen en az üç kaynaktan beslen ki bütüne eresin, yani mantıktaki tümevarım ve tümden gelim kanunlarına göre nerden gelirsen gel, nereye varırsan var bütün yollar O'na çıkar. Ama isteyerek, ama istemeyerek.Yaşarken bunun farkına varırsan isteyerek O'na yönelirsen Firavunun denizlerde boğulmasına yani batılın hak karşısında yok olmasına şahitlik edersin.
           ÇARPMA!!!bütün bu olaylar yaşadıklarımız nefsimizin istekleri doğrultusundaysa bizi duvara toslamaktan, çarpmaktan kurtaramaz. Bile bile gerçeklerin üstünü örtüp yola devam ediyorsak sonun feci olur, cehennem ateşlerinde yanmaya mahkumuz demektir Ebu lehep gibi. Aklımızı kullanarak ve irademizi devreye sokarak bizim yüzümüze tokat gibi çarpan gerçeklerin hala bizi yerlerde sürünmekten alıkoymuyorsa yüseltip uçurmuyorsa, dikkat çarpma!!!diye bağıran sese kulak vermiyoruz demektir. Kulak verseydik eğer senin düşündüğün gibi olmadığını görüp, mihenk taşı olan kur-anı kerimin sözlerinin insana olan tesirinin kat kat olduğunun farkına varır, Allah rızası için yaptığın bir iyiliğin karşılığının 10,100,700 olduğunu görür ve o alevli ateşten kurtulmanın mutluluğunu yaşar ve herkeside buraya devet edersin yani Allah'a davet edersin, Muhammet gibi.
            Sonuç olarak sözün özü kötüyü kendinde TOPLAMA, hiç bir zaman Allah'ı aklından ÇIKARTMA, bütünü parçalayıp BÖLME, çıkmazlara girip yolun sonunda duvara ÇARPMA.
           Dünya köylüsü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder