19 Haziran 2018 Salı

Şehit Annesi Fatma Uyumaz

        Fatma teyze nin adı gibi tertemiz nur gibi yüzü var gülen gözleri uyumaz olmuş yirmibir yıldır.Şehit oğlunun acısını içinde kanayan ve durmak bilmeyen taze kor ateş olarak tarif ediyor. Şehitlik şahitlikten gelir yani  Allah'ın birliğine ve varlığına şahitlik etmek bilgilenmek bilgi sahibi olmak bilge insan demektir. Cannınzdan ve malınızdan vermedikçe iman etmiş olmazsınız. Salih uzmanımızda vatanın bekası ve huzuru için canını seve seve veren yiğitlerden. Tokat tarihinde sınırları içinde hiç savaş yaşamamış ama Vatan topraklarını korumak için en çok şehit veren illerden birisidir.
Şehid piyade uzman çavuş Salih Uyumaz'ın teskeresinin üstünde yazılı olan iki satır dikkatimi çekti .
"Tarihine yalnız kılıcın gölgesi azdı
Irkın medeniyeti ,güneşsiz yaşamazdı."
Tokat 1972 doğumlu  Ahmet ve Fatma çiftinin oğlu .Orta okul mezunu .Evli ve bir çocuk babası  görevine  Mardin Midyatta başladı.06.04.1996 yılında girdiği teröristlerle silahlı çatışmada şehit oldu."
Kısa öz geçmişiyle ebedi hayatı şehitlik makamı olan evladına duyduğu özlemi susarak yutkunarak bize anlatmaya çalışıyor Fatma teyze.
Eledim eledim höllük eledim
Aynalı beşikte yavrum bebek beledim
Büyüttüm besledim asker eğledim
Gittide gelmedi yavrum buna neçare
"Küçükken silahla oynamayı çok severdi.Çok zeki bir çocuktu . Okumadı orta okul mezunuydu. İş bulamadı.Asker olmayı çok istedi .O zaman ortalık çok karışıktı yağmur gibi şehit yağıyordu her gün, "şehit olursam ne mutlu bana "derdi dediği gibi de oldu yavrum. Acısı ilk günkü gibi içimde.On aylık evliydi hanımı beş aylık hamileydi.Yavrusunu göremedi 4 ay sonra kızı dünyaya geldi.Gelinimle beraber büyüttük torunumu.Özel okullarda okudu şehit kontenjanından. Çok zeki bir çocuk babası gibi,şimdi Samsun 19 mayıs Üniversitesi Tıp fakültesinde okuyor.Gelinim evlenmedi.Devlet bize şehit parası verdi,karşılıklı ev aldık, aynı apartmanda oturuyoruz.Gelinimden çok memnunum.Hiç bir şey beklemiyorum ondan, torunumla mutlu olsunlar bana yeter.Allah devletimizden milletimizden razı olsun. Yetkililer her zaman arayıp soruyorlar.Bizi yanlız bırakmadılar.Hala şehit oğlumun ekmeğini yiyoruz. İki oğlum bir kızım daha var. Kızım okudu öğretmen oldu, oğlumun birisi babası gibi kamyon şöförü,biriside hastanede çalışıyor.Okumam yazmam yok. Ama okuyorum.Atalarımız mübadele zamanında Selanikten gelmişler.Annem bizi  fakirlikle büyütmüş. Beş kardeşiz, üç erkek iki kız.18 yaşında görücü usulüyle Bulgaristan göçmeni kamyon şöförü bir gençle evlendim.Bende okusaydım başbakan olmak isterdim, terörü bitirmek isterdim,evlatlar ölmesin barış olsun kardeş olalım huzur içinde yaşayalım isterdim.
Eskiden yaşadığımız çileleri şimdiki gençler çekemezler,bizler yaşadık içimize attık kimseye bildirmedik derdimizi dayandık tüm çilelere. Amcan şöför olunca evde pek olmazdı herkes bana gelirdi benim kapım tekke gibiydi hiç boş kalmazdı. Mutluyduk komşuluk çok güzeldi. Her şeyimizi paylaşırdık.Oğlum şehit olana kadar şehit nedir bilmezdim başa gelince öğrendim. Ölüm her şeyi öğreti bilmediklerimi bildirdi.En büyük nasihatmış anlayana.
-Kapı çaldı bir gün yukardan seslendim kim o diye
 -Aşağıdan birisi Ahmet amca aşağı gelsin dedi.
-Bende pencereye yöneldim, camdan baktımki kapıda bir sürü asker. Çok acı gerisini hatırlamıyorum.
Üç dört kere rüyamda gördüm oğlumu ,taç takmışlar başına ,saçları geriye doğru  dalgalanmış bayırdan aşağıya doğru iniyordu can parem.
Şehidimin mezarı Büyük bağlar köyünde .Orda yatıyor yiğidim aslanım yüreğimde yaşıyor.
Dünyada gözüm kalmadı.70 yaşına yaklaştım. Hacca ümreye gittim. Kur-an-ı kerimi öğrendim.Şimdi telefonlar uzağı yakın ediyor.Eskiden öylemiydi mektup gözlerdik aylarca,gelecekte haber verecek sevdiğimizden. Herkes birbirini sevsin sevdiğiyle evlensin.seveni sevene versinler.
Gül deyince aklıma oğlum geldi, gülmek geldi ağlamasın kimse herkes gülsün,birde çiçek geldi"diyor Fatma Uyumaz teyze
- Anlayana ölüm en büyük nasihat
Başka söze gerek.Sözün bittiği yerden devam edelim. "Allah yolunda ölenleri ölüden saymayın onlar Allah katında diridirler."sonsuz ve ebedi hayatı canlarıyla kazananlara, tarih yazanlara Çanakkale geçilmez yazısını kanlarıyla yazan onbeşlilerin,gözü yaşlı kızların diyarından onbeş temmuz şehitlerine selam olsun.Haklarını bizlere helal etsinler.Teşekkürler Fatma teyze bizimle hikayenizi paylaştığınız için.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder