5 Ekim 2021 Salı

Tarım Fuarı Şaha Kalkan Kadınlar

 9.TOKAT TARIM FUARI TÖRENLE KAPILARINI ZİYARETÇİLERE AÇTI.

Tokat Valiliği ve Tokat Belediyesi’nin desteğiyle Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 9.uncusu düzenlenen Tokat Gıda, Tarım, Hayvancılık ve Yöresel Ürünler Fuarı  

Tarım, Hayvancılık, Kadın Kooperatifleri ile yöresel ürünlere verilen desteğe ve yürütülen projelerle bir çok güzelliğe imza atan Kadınlarımız fuara damgasını vurdu. Toprağın, tarımın, çiftçinin, üreticinin dostu olan Sayın Valimiz Ozan Balcı Beyefendinin desteğiyle kurulan kooperatiflerde bir çok kadının üretime geçmesi ve Tokat'lı Girişimci Kadınların ortak markası "TOKAT KADIN KOOPERATİFLERİ "Kadınlar üretiyor Memleket kazanıyor sloganıyla hayat bulan kadınlar şaha kalktı.  

“Düşünmek ve söylemek kolay, fakat yaşamak, hele başarı ile sonuçlandırmak çok zordur.”

                   Yaşayarak zoru başarıp başarıyı taçlandıran 2011 yılında kurulan S.S.Yeşilırmak Havzası Hanımeli İns.Çev.Kült.İşlt  Kooperatif Üyesi aynı zamanda Başkan yardımcısı Rol model Perihan Kılavuz , Namı diyer "Hanımağa" lakabıyla anılan girişimci hanımefendi bir çok kadına da hikayesiyle öncü oluyor. Karşıyaka mahallesinde evinin bahçesini işletmeye çevirerek düğün organizasyonu ve kahvaltı vererek misafirlerini ağırlayan hanımefendi şehrin göbeğimde ki doğal ortamı ile bize en doğal olanı sunarak dinlenmemizi sağlıyor. Gayretleri ve çalışmaları ile tüm Tokat’ın Perihan Ablası olan hanımefendi  güler yüzüyle, organik ürünleri ile herkesi kucaklıyor. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim Perihan abla. Yolunuz açık olsun.  

SS Yeşilırmak Havzası Hanımeli İnsşyatifi Çevre ve Kültür İşletme Kooperatifi Başkanı Amine Sümbül, Başkan Yrd Perihan Kılavuz hanımefendinin şahsında tüm kadınlarımıza başarılar ve kolaylıklar diliyorum.

Tokat’taki Bütün kooperatifleri Sn Valimiz Dr Ozan Balcı direktifi ile Tokat Valiliği "MEPASAN" Şirketi üzerinden Organize Sanayiinde kurulan "TOKAT KADIN KOOPERATİFLERİ" Resmi markası ile İl ve İlcelerimizde kurulan Kadın Kooperatiflerinin ürettiği ürünlerin İnternet Sitesi http://www.xn--tokatkadnkooperatifleri-vqd.com/ adresinden ve toptan satış Mağaza Depolarında satış pazarlama hizmetini bir çatı altında toparlamıştır. 

Bu ürünlerin en başında TOKAT NARİNCE YAPRAĞI  gelmektedir. FAYDALARI:Bol miktarda demir bulundurur.Bünyesindeki C vitamini sayesinde demir emilimini sağlayarak anemi riskini azaltır.Göz sağlığını korur. En güzel sarmalar "TOKAT NARİNCE YAPRAĞI" ile sarılır dediler , bir kazan batı yediler ve internet üzerinden satışlara başladılar. Salça, reçel , makarna,  tarhana, kuru meyve gibi… bir çok ürünü internet üzerinden tüm Türkiye’nin hizmetine sundular. 

Kadınların kooperatiflerde bir araya gelmesi bir olmanın iri olmanın göstergesidir.  Kooperatifler sayesinde kadınların bağımsızlığını ve kişisel ekonomilerini kurabildiğini görmekteyiz. Kadınlar, bu sayede aile ekonomisine katkıda bulunuyor ve kendi imkanları ile çocuklarını büyütüyor, okutuyorlar. Bir ülkenin gelişmişliğini belirleyen en önemli kriter kadınların bağımsız birey olarak sosyo-ekonomik hayatta var olabilmeleridir. Bunun en güzel örneğini kooperatif çatısı altında birleşmelerindeki güçte görebiliyoruz. Tokatın tüm ilçelerinde kurulan kadın kooperatifleri üretim ve istihdam oluşturacak girişimcilik faaliyetleri belediyeler tarafından da desteklenmektedir. Kadın kooperatiflerinin İhtiyacı olan her türlü araç ve gereç makineleri OKKA ve KOSGEB destekli yatırımlarla karşılanmaktadır. Kooperatifler,   kadınlarımızın üretimine destek olarak bir çok kadımıza ekmek kapısı olmuştur. Hanımların ürettikleri el emeği göz nuru ürünlerinin gerçek değerde satışını yapabilecekleri pazarlar oluşturarak, üretimlerini ekonomiye kazandırmaya ve aile bütçelerine katkıda bulunan çalışmalar ile e-ticaret uygulamaları yoluyla ürünlerin satılması amacına dönük dijital çağa uygun hale getirilerek satışa sunulmuştur. Organik, doğal ürünlerin tarladan sofraya en kısa yoldan gelmesi için tüm hemşerilerimizin bu yöndeki gıda ihtiyaçlarını Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nden karşılayarak bu girişime  destek verebilirler. 

Şaha kalkan kadınlar…

Emirseyit Rençber ve Zanaatkarlar Kadın Kooperatifi  kısa adı ERZAK olan ve kurucu üyesi aynı zamanda başkanı Gülsen Bekgöz hanımefendi ile yaptığımız görüşmede çalışmalar hakkında bilgi aldım. İki yıl önce 2019 yılında 7 kişi ile kurulan ERZAK kooperatifi bugün 25 kişi ile yollarına devam ediyorlar. Gülşen hanım sözlerine şöyle devam etti” Bal ve Bal ürünlerini üretiyoruz. Emirseyit Yaprağımız çok meşhur. Coğrafi işaretli. Kooperatifimizde yaprağımızı salamura üretiyoruz. Üzüm pekmezi, köme, tarhana, kuşburnu, çalma pekmez yapıyoruz. Ovada yetişen kaliteli ürünlerimizi insan sağlığına uygun şekilde paketleyerek pazara sunuyoruz. Geleneksel ürünlerimizi otantik üretimle insanların hizmetine sunuyoruz. Orta Karadeniz kalkınma ajansının desteğiyle bir çok makinemizi aldık. Soğuk hava depolarında yaptığımız ürünleri depoluyoruz. Fuarları değerlendiriyorsunuz adımızı duyurmaya çalışıyoruz. İnternet üzerinden hepsi burada, n-11 , trendyol’da satış yapıyoruz. Kadının gücü Tokatın gücü sloganıyla Tokatlı kadınlar bir çatı altında toplandık. Sayın Valimiz Ozan Balcı Beyefendiyi bağ bozumunda  beldemizde ağırladık. Yaptığımız çalışmalardan çok memnun kaldı. Bize verdiği destekten dolayı çok teşekkür ediyorum. Belde başkanımız Sn Turan Kapan beyefendi bize çok çok destek oldu teşekkür ederim. Üniversiteden Akademisyen Çağatay Alan hocam projelerimizin danışmanlığını ve takibini yaptı. Tarım il müdürlerimize teşekkür ederim. Millet vekili Özlem Zengin hanımefendinin çok desteği oldu. OKKA koordinatörü Mehlika  Dicle hanımefendiye çok teşekkür ederim. Gamze Cizreli hanımefendiyi Emirseyit kasabamızda ERZAK kooperatifi olarak ağırladık. Çok memnun kaldılar Gamze hanımın kurduğu  pazar ağı ile yaprak satışlarımızı gerçekleştirdik. Halk bankasının sponsorluğunda Hanımefendi Sn. Emine Erdoğan ile Ankara’da buluştuk ve ürünlerimizi sunduk. Çok güzel,  samimi ve ev ortamında aile sıcaklığında geçen bir gündü. Bizi çok güzel ağırladılar çok teşekkür ediyorum. Faaliyetlerimize var gücümüzle devam ediyoruz. ERZAK kooperatifi olarak üretmeye, yöremizi ve ürünlerimizi tanıtmaya gayret ediyoruz.”  Teşekkürler Gülşen Bekgöz hanımefendi. Yolunuz bahtınız açık olsun sizin şahsınızda tüm kadınlarımıza kolaylıklar diliyorum selamlar sevgiler. 

9'ncusu düzenlenen Tokat Gıda, Tarım, Hayvancılık ve Yöresel Ürünler Fuarı'nı 5 günde 100 binden fazla kişinin ziyaret ettiği açıklandı. Tokat Valiliği ve Tokat Belediyesi’nin desteğiyle Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 9.uncusu düzenlenen Tokat Gıda, Tarım, Hayvancılık ve Yöresel Ürünler Fuarı 10 bin m kare üzerinde, yaklaşık olarak 180 firma katılım sağladı. Tokat Tarım Fuarı'nda; tarımsal anlamda çiftçilerimizin üreticilerimizin ve sanayicilerimizin ürettiği ürünlerin standları yer aldı. Kadınlarımızın kurmuş olduğu Kadın Kooperatiflerimiz, Geleneksel el sanatları Derneği, tarımsal aletleri üreten, pazarlayan firmalar, Tokat'ın yöresel ürünlerini üreten firmalar, endüstriyel üretim yapan firmalar başta olmak üzere Tokat'ımızın yeni markalaşan değerleri  ve yöresel ürünlerinin tanıtılmasında ve tadılmasında fuar çok etkili oldu. Ayrıca Tokat dışından gelen insanlarımız bu fuarı ziyaret ederek, hem şehrimiz hakkında hem de burada üretilen yöresel ürünler hakkında bilgi sahibi oldular. Tokatın tanıtımına  imkân veren bu tür faliyetlerin arttırılması dileğiyle…şehrimizde pandemiden  sonra gelen çok güzel bir hareketlilik oldu. 

Belediye Başkanımız Sn. Av.Eyüp Eroğlu “Fuar alanı Tokat için elzem haline geldi. Belediyemizde bu konuyla ilgili bir çalışmamız var ve Ekim ayı Belediye Meclis Toplantımızda bu konuyla ilgili karar alacağız. 10 bin metrekare açık, 10 bin metrekare kapalı alan ve 20 bin metrekarelik otopark alanıyla toplamda 40 bin metrekarelik bir fuar alanını Tokatımıza kavuşturacağız” diyerek Tokat halkına müjdeyi verdi. Güzelliklerde buluşmak dileğiyle selamlar sevgiler…

Dünya Köylüsü 

Ayla Bağ 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder